Grootste crisis ooit voor Israels hotel industrie

Hotels in Tel Aviv. Screenshot YouTube

“Massale ontslagen en hotels die sluiten – de hotelsector in Israël staat op instorten”, waarschuwt Amir Hayek, president van Israel Hotel Association. 4.000 van de 41.000 werknemers in hotels zijn met onbetaald verlof gestuurd, terwijl bezuinigingen en ontslagen van uitzendkrachten al zijn begonnen, aldus Globes.

Hayek zegt dat de crisis de ergste is in de geschiedenis van de Israëlische hotelindustrie. “Als er geen onmiddellijke overheidssteun komt, zullen massale ontslagen beginnen en zal de sector meer dan de helft van zijn werknemers verliezen”, zei hij.

Uit de cijfers van de Hotel Association blijkt dat de geschatte jaarlijkse schade aan de sector op dit moment NIS 4,2 miljard (€ 1,1 miljard) bedraagt ​​- NIS 350 miljoen (€ 87 miljoen) per maand. De hotelbezetting is gedaald tot minder dan 40%, gemiddeld 30% minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. De daling is het ergst in Tel Aviv en Jeruzalem, waar de bezettingsgraad slechts 30% is.

“De verwachte sluiting van de grenzen van Israël voor toeristen uit de hele wereld zal de sector onmiddellijk NIS 500 miljoen (€124 miljoen) per maand aan inkomsten kosten, op jaarbasis NIS 6 miljard, en de hotelbezetting zal dalen tot 20% in gebieden gericht op inkomend toerisme, zoals Jeruzalem en Tel Aviv. Er zullen massale ontslagen zijn en tientallen hotels zullen sluiten. De hotelindustrie heeft nog nooit zulke moeilijke tijden doorgemaakt. Hotelketens consolideren nabijgelegen hotels terwijl geïsoleerde hotels op het punt staan ​​te sluiten, “voegde Hayek toe .

De hotelindustrie, een van de belangrijkste groeimotoren van Israël, bevindt zich nu in de voorhoede van de crisis. “De sector, die de staat miljarden per jaar aan inkomsten oplevert, bevindt zich op een afgrond. Het is tijd voor de staat om verantwoordelijkheid te nemen jegens de Israëlische economie, niet alleen tegenover zijn burgers, en zich te realiseren dat dit zonder onmiddellijke zuurstof in de vorm van een NIS 500 miljoen aan hulp, deze patiënt zal anders sterven, “zei Hayek