Antisemitisme bij jongerenafdeling van Forum voor Democratie

Een screenshot van de meme van Anne Frank gedeeld op de WhatsApp-groep van de jonge supporters van de partij Forum voor Democratie in Nederland.  Screenshot HPDeTijd

Jonge aanhangers van de Nederlandse rechts-liberale partij Forum voor Democratie deelden foto’s van Anne Frank die cocaïne snuift en antisemitische opmerkingen in interne WhatsApp groepen, zo meldt JTA na een bericht hierover in HP/deTijd.

Het tijdschrift HP / DeTijd berichtte woensdag over de inhoud van de WhatsApp-groep van enkele supporters van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie (JFVD).

De meme maakt gebruik van een lachend portret van Anne, de Joodse tiener-dagboekschrijver die in 1945 stierf in een Duits nazi-kamp, na twee jaar ondergedoken te hebben gezeten in Amsterdam met haar familie. Bij de foto was een afbeelding van een soortgelijk uitziend meisje dat het witte poeder uit een spatel lijkt te snuiven, waardoor de indruk ontstaat dat Anne’s glimlach verbonden is met het gebruik van cocaïne.

In een ander bericht schreef een gebruiker: “Joden zijn ongelooflijk bang voor blanken. Daarom hebben alle nieuwsorganisaties, voornamelijk geleid door Joden, het zo druk met anti-blanke retoriek.” Het was een antwoord op de vraag: “Wat is hun belang om ons te verzwakken?”

Screenshot Hp/deTijd

Andere opmerkingen prezen het nationaal-socialisme en Anders Behring Breivik, een Noorse ultranationalist die in 2011 69 deelnemers aan een socialistisch evenement vermoordde.

In een verklaring noemde Forum voor Democratie de opmerkingen “belachelijk en schadelijk”. Van verschillende auteurs van aanstootgevende teksten was er slechts één officieel lid die in afwachting van een herziening werd geschorst uit een leidende rol, aldus FvD.

De zaak kwam aan het licht nadat bezorgde JFVD leden hun onvrede hadden geuit in een anonieme brief van 17 april j.l. aan zowel het bestuur van de JFVD als het landelijke hoofdbestuur van Forum voor Democratie onder leiding van Thierry Baudet. De identiteit van een aantal ‘klokkenluiders’ is bij HP/De Tijd bekend.

Forum for Democratie, geleid door de 37-jarige Thierry Baudet, streeft naar meer democratie d.m.v. referenda, een Nederlandse exit uit de Europese Unie en een strikter immigratiebeleid.

In 2017 werd Baudet gekozen door het publiek als winnaar van het CIDI-verkiezingsdebat. Ter gelegenheid van Jom Ha’atsmaoet plaatste de FVD-partijleider Thierry Baudet onderstaand bericht op zijn Twitter-account.

Thierry Baudet - Israel
Advertentie (4)