Avondklok in Israël geëindigd maar woonplaats mag je niet verlaten

Lege straten tijdens het uitgaansverbod. Eigen foto

De op woensdagmiddag om 3 uur ingestelde avondklok en het daarbij gepaard gaande uitgaansverbod, is vanmorgen, donderdag, om 7 uur beëindigd, maar het is tot vrijdagochtend 6 uur verboden je woonplaats te verlaten, terwijl er tot zondagochtend 7 uur geen openbaar vervoer in het land is, met uitzondering van taxi’s.

De avondklok was bedoeld om te voorkomen dat Israëli’s de feestelijke seider maaltijd, waarmee het begin van de Pesach week wordt gevierd, met familie of vrienden zouden doorbrengen, waarvan ambtenaren vreesden dat dit zou kunnen leiden tot een nieuwe golf van COVID-19-infecties en daarmee de inspanningen om het virus terug te dringen teniet zou doen.

Nu de avondklok is opgeheven is het weer toegestaan om je tot 100 meter van je huis te begeven, of om boodschappen te doen.

Het is echter tot vrijdagochtend 6 uur niet toegestaan om je buiten je woonplaats te begeven.

Volgens berichten in de Hebreeuwse pers is er een kan dat de regering deze maatregel mogelijk zal gaan verlengen om te voorkomen dat men alsnog tijdens de Pesach vakantie gaat reizen.

Ook Ben Gurion Airport is gesloten en vliegtuigen mogen alleen landen na speciale toestemming van de regering.

Om de avondklok af te dwingen, werden duizenden politieagenten in heel Israël ingezet, ondersteund door ongeveer 1.400 IDF-soldaten die ervoor zorgden dat de Israëli’s zich aan de beperkingen hielden.

Er werden slechts enkele tientallen boetes opgelegd voor schendingen van de beperkingen, een grote daling ten opzichte van de afgelopen dagen, meldde Channel 12-nieuws.

Het uitgaansverbod strekte zich niet uit tot Arabische steden, waar het Pesach feest niet wordt gevierd.