In Joods Bejaardentehuis Beth Shalom in Amsterdam zijn 15 mensen overleden aan het coronavirus

Foto met dank aan Beth Shalom

Minstens 15 mensen zijn tot nu toe overleden aan het COVID-19 virus in het Joodse bejaardentehuis Beth Shalom in Amsterdam en nog eens 22 zijn besmet met de ziekte.

COVID-19 begon half maart de inwoners van Beth Shalom te infecteren, net voordat het management een lockdown oplegde, vertelde een woordvoerder van de medische zorggroep Cordaan, die het huis runt, aan Het Parool.

Door het dodental is Beth Shalom het zwaarst getroffen bejaarden- of verpleeghuis in Nederland.

Op 4 maar, toen Nederland al tientallen bevestigde coronavirus patiënten had, bezochten kinderen van de joodse school Rosh Pina het bejaardentehuis, om samen met de bewoners het Poeriem-feest te vieren, het joodse carnavalsfeest.

De bewoners en het zorgpersoneel vormen een hechte gemeenschap waar veel joodse tradities worden gevierd. In het huis is het niet zelden een komen en gaan van bezoekers.

Voor de kleine Joodse gemeenschap in Nederland betekend zoveel Joodse slachtoffers een ramp, iedereen kent wel iemand in Beth Shalom die besmet is met het virus, waar veel van de bewoners de Holocaust hebben overleefd.

Nederland heeft gekozen voor een relatief laks inperkingsbeleid dat premier Mark Rutte ‘intelligent lockdown’ noemt. Scholen, sommige winkels en sportscholen en restaurants zijn gesloten en bejaardentehuizen zijn inmiddels volledig afgesloten, maar het openbaar vervoer blijft operationeel en er is geen bewegingsverbod in Nederlandse steden, zoals in Frankrijk het geval is.

Joodse gemeenschappen in heel Europa zijn zwaar getroffen. In het Verenigd Koninkrijk zijn volgens de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden minstens 152 Joodse begrafenissen gehouden voor mensen die aan het coronavirus zijn overleden.

In Frankrijk nadert ten minste één begraafplaats met een joodse afdeling, Thiais, de maximale capaciteit na het ontvangen van enkele tientallen lichamen in de afgelopen twee weken.

Deskundigen denken dat Joodse gemeenschappen vatbaar zijn voor het coronavirus, omdat hun leden meer dan gemiddeld reizen, een uitgebreide en hechte vrienden- en familie cirkel hebben en geconcentreerd zijn in grote steden. Los daarvan vond kort na de Christelijke carnaval, het ‘Joodse carnavalsfeest’ Poerim plaats.