Geen verlenging mandaat Gantz om een regering te vormen

Blauw & Wit leider Benny Gantz (L), president Rivlin (M), Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

President Reuven Rivlin zal Blauw en Wit leider Benny Gantz geen verlenging van 14 dagen geven om een ​​regering te vormen, wanneer zijn mandaat hiervoor maandagavond afloopt.

Rivlin zegt zijn beslissing te willen heroverwegen mochten Gantz en Netanyahu gezamenlijk vragen om meer tijd. Maar de premier had geen indicatie gegeven of het doel van een regeerakkoord kon worden bereikt.

Rivlin kwam tot deze beslissing na een gesprek met Gantz en Benjamin Netanyahu.

“Als de twee morgen om middernacht geen overeenkomst hebben ondertekend en als het aantal aanbevelingen voor elke kandidaat niet verandert, zal de Knesset de taak krijgen om een regering te vormen.” De Knesset krijgt dan 21 dagen de tijd waarin een meerderheid van de Knesset een kandidaat kan aanbevelen om binnen 14 dagen een ​​regering te vormen.

Na de mededeling van president Rivlin maakte de Blauw en Wit partij bekend dat zij met Likud blijft samenwerken om tot het sluiten van een regeerakkoord te komen.

“We hebben Likud duidelijk gemaakt dat we geen schade zullen toebrengen aan de rechtsstaat of de fundamentele principes die we hebben gepresenteerd”, zegt Blauw en Wit in een verklaring.

Volgens de verklaring voegt is Gantz toegewijd is aan de afspraken die hij met Netanyahu heeft gemaakt.

Na de aankondiging van Gantz dat hij bereid zou zijn zitting te nemen in een regering die de eerste 18 maanden onder leiding van Netanyahu zou staan, viel de alliantie waar Gantz deel uit van maakte uit elkaar.

Gantz onderhandelt met Netanyahu om toe te treden tot een eenheidsregering. Hij heeft geen coalitieovereenkomsten gesloten met andere Knesset-facties. Maar de gesprekken met de Likud lijken te zijn vastgelopen. Blauw Wit leiders beschuldigen Netanyahu ervan niet langer geïnteresseerd te zijn in het vormen van een eenheidsregering.

Afgelopen maandag zouden Gantz en Netanyahu een akkoord tekenen. Uit peilingen bleek dat de Likud partij 42-44 zetels zou halen, waardoor het rechtse blok een meerderheid van 64-66 Knesset zetels zou krijgen.

In Israël wordt nu rekening gehouden met een vierde verkiezingsronde.