Israëliërs in drommen naar supermarkt voorafgaand aan lockdown

De rij voor de Rami Levi supermarkt in Tel Aviv. Screenshot

Israëliërs moesten in veel gevallen uren in de rij staan om boodschappen te kunnen doen. De stormloop op de supermarkten vond plaats in de aanloop naar de lockdown op Pesach om besmettingen met het coronavirus te voorkomen.

De lockdown, die ook een avondklok in de nacht van de Seder omvat, is gisteren van kracht geworden en duurt minstens tot vrijdagochtend.

‘Ik was in shock, veel mensen stonden langs de parkeerplaats met winkelwagentjes’, zei de 42-jarige Dana uit Tel Aviv, die bij haar plaatselijke kruidenierswinkel aankwam voor inkopen voor de Pesach. ‘De wachtrij is van de ingang tot het einde van de enorme parkeerplaats en het duurt zeker twee uur voordat ik naar binnen kan.’

In het noorden van Israël was de situatie vergelijkbaar met honderden mensen die zich tegelijk naar de plaatselijke supermarkten haastten, ondanks het feit dat ondanks de afsluiting supermarkten donderdag een aantal uren open zullen zijn.

‘Ik koop dingen voor mijn grootouders’, zei Rinat Yarden uit Haifa, die in de rij stond te wachten om bij de ‘Victory’-supermarkt in de stad te komen. “Ik heb online boodschappen voor ze besteld maar veel spullen zaten er niet bij, dus ga ik die nu proberen te kopen”.

In Tel Aviv stonden rijen van honderden meters voor een Rami Levi supermarkt.

In de zuidelijke stad Be’er Sheva hebben sommige mensen uren gekampeerd voor de supermarkten tot het moment dat ze opengingen.

‘Ik wacht al sinds 7.30 uur’, zei Osnat, die ging winkelen bij haar plaatselijke Mahsanei HaShuk-supermarkt . ‘Ik ben hier vanwege de afsluiting. Sommige mensen wachten hier al sinds 6.30 uur.’

Een andere klant in Be’er Sheva zei dat hij helemaal vanuit Mitzpe Ramon, dat 71 km verderop ligt, was komen reizen. ‘Ik kwam naar Be’er Sheva om boodschappen te doen’, zei Yoni Kirschenbaum. “De wachtrij is ontmoedigend, maar we hebben essentiële zaken nodig. Ik hoop dat we deze moeilijke tijd doorkomen.”

Onze vriend Hananya Naftali stond zelfs in de nacht van maandag op dinsdag in de rij voor een supermarkt in Jeruzalem .