Israëlische onderzoeker waarschuwt voor het gebruik van ZOOM

Foto Zoom

Dr. Tehilla Shwartz Altshuler, lid van de denktank van het Israel Democracy Institute, luidt de noodklok over de privacykwesties die de populaire toepassing voor videoconferenties, Zoom, teisteren.

Terwijl de app de beveiliging probeert te verscherpen te midden van wijdverbreide kritiek, zegt Shwartz Altshuler dat de wijzigingen die worden geïmplementeerd “gepast” zijn, maar dat de service gevoelige gegevens over zijn gebruikers blijft verzamelen en alle gesprekken registreert.

“In tegenstelling tot andere apps, werkt Zoom met een schandalig privacybeleid waarin het informatie verzamelt over al zijn gebruikers zonder hun uitdrukkelijke toestemming.

Dit geldt voor degenen die de app hebben gedownload en het privacybeleid hebben geautoriseerd, maar dit geldt ook voor gebruikers die toegang hebben tot de vergaderingen zonder de app te downloaden en geen bevestiging van het privacybeleid geven.

Zoom beschouwt namelijk al zijn gebruikers als een ‘product’ en daarom blijft al hun informatie, inclusief creditcardgegevens, arbeidsinformatie en andere gevoelige details, in het bezit van het bedrijf ”, zegt Dr. Tehilla Shwartz Altshuler in een verklaring.

“Zoom verzamelt niet alleen gegevens via cookies, het registreert ook alle gesprekken die via de applicatie plaatsvinden.”

Een paar voorbeelden hoe het bedrijf deze gegevens kan gebruiken zijn: training van kunstmatige intelligentiesystemen om video of spraak naar tekst om te zetten en het identificeren van emoties, informatie verzamelen over de gebruikers als individuen, bijvoorbeeld hoe hun stemmen klinken, hoe ze vergaderingen leiden, hun persoonlijke interesses en zelfs hoe hun woningen eruit zien. Al deze informatie is van onschatbare waarde voor adverteerders en andere commerciële belangen.

Verder waarschuwt Altshuler dat aangezien de bewegingsbeperkingen als gevolg van de pandemie voortduren, Zoom aanhoudend privacy gevoelige informatie kan blijven verzamelen.

“Hoe langer de sociale distantiëring door het coronavirus voortduurt – hoe meer gegevens Zoom kan verzamelen – en hoe ernstiger het probleem zal worden. Het relatieve gemak waarmee gevoelige informatie op Zoom kan worden misbruikt, vormt een ernstige bedreiging voor de gebruikers ”, zegt ze.