Israëlische regering weigert steun, grote winkelketens blijven gesloten

Shoppingmall Ir Yamim. Eugen foto

Honderden grote winkelketens blijven zondag gesloten, ondanks versoepeling van de maatregelen, uit protest tegen de weigering van de regering hen steun te verlenen en te compenseren voor de opgelegde beperkingen. Onder de winkelketens zijn alle grote kledingzaken, coffeeshops en fast food restaurants.

Zo’n 200 ketens, waaronder toonaangevende winkels in kleding, optica, woonaccessoires, kampeer- en sportindustrieën, evenals cafés en restaurants, zullen hun deuren niet openen, ook al worden veel beperkingen vandaag opgeheven. Alle winkels in winkelstraten en open winkelcentra mogen weer open, winkels in shoppingmalls blijven vooralsnog gesloten.

De winkels mogen open onder voorwaarden dat ze zich houden aan de richtlijnen voor hygiëne, het dragen van beschermende kleding en het afdwingen van sociale afstand.

Maar eigenaren van grote bedrijven eisen een compensatie van de overheid voor operationele verliezen, zoals ook aan kleine bedrijven wordt gegeven.

Volgens de Association of Fashion and Commerce Chains zal het openen van winkels in een beperkte capaciteit, zonder een door de overheid verstrekt veiligheidsnet, hun verliezen alleen maar vergroten.

De vereniging eist een vergoeding van 5 procent voor alle bedrijven die in maart-april meer dan 25% van de omzet hebben verloren, en een vergoeding van 10% voor bedrijven die meer dan 50% van de omzet hebben verloren. Ook wil de vereniging subsidie aan ondernemers voor elke werknemer die uit onbetaald verlof wordt teruggenomen en meer overheidssteun voor leningen aan bedrijven.

“Ons voorstel voor compensatie is eerlijk en minimalistisch en houdt rekening met de andere behoeften aan openbare middelen.”

Het hoofd van de Nationale Arbeidsfederatie in Israël, Yoav Simchi, bekritiseerde eigenaren van grote bedrijven en zei dat ze hun werknemers, van wie velen met onbetaald verlof zijn gestuurd, als “gijzelaars” gebruiken in hun strijd tegen de regering.

Er is ook kritiek vanuit de ondernemers organisaties over het feit dat veel van hun personeel kinderen thuis hebben. Zolang de scholen nog niet zijn begonnen is het onmogelijk om onder de huidige restricties een oppas voor de kinderen te vinden .

Het is onbekend of de ketens hun zaken gesloten houden tot dat hun eisen zijn ingewilligd of dat ze alsnog op maandag hun deuren zullen openen.