Coronavirus nieuws uit Israel

Vliegtuig uit zuid Korea met door de Mossad gekochte goederen. Foto ministerie van Defensie

De afgelopen dagen kwamen een aantal interessante nieuwtjes en weetjes over coronavirus gerelateerde zaken in Israël naar buiten die wij u niet willen onthouden. Zoals beschermingskleding voor Israëlisch medisch personeel dat in Gaza wordt geproduceerd, de Mossad die opnieuw vliegtuigen vol medische apparatuur naar Israël bracht, het Technion komt met een snelle test methode, en ultraorthodoxe wijken die in Israël op slot gaan.

Gaza

Het aantal besmettingen in Gaza is laag , zover bekend in Israël zijn er 15 besmettingen gemeld waarvan inmiddels 9 mensen zijn hersteld.

Dat het aantal besmettingen laag is komt mede door de samenstelling van de bevolking, 80% van de inwoners van de Gaza strip is niet ouder dan 40 jaar, deze vallen dus ook niet in de risicogroep.

Volgens Kolonel Iyad Sarhan, het hoofd van de Israëlische coördinatie- en verbindingsadministratie voor Gaza zijn er 30 quarantaine gebouwen in Gaza, en moet iedereen die Gaza binnenkomt verplicht in quarantaine.

Israël onderneemt ook stappen om de besmetting in Gaza te beperken, waarbij alle goederen die de Strip binnenkomen eerst worden gesteriliseerd.

Het grootste probleem is echter de economie. Ook in Gaza lijdt de economie onder de gevolgen van het coronavirus, waardoor 50% van de werkzame bevolking, 80.000 mensen, op dit moment zonder werk is.

“De economische crisis als gevolg van het coronavirus heeft alle industrieën van Gaza getroffen: fabrieken, banken, voedsel, bouw, landbouw, textiel, hout en meubilering”, zegt Sarhan. ‘We doen er alles aan om humanitaire hulp te bieden.

Zo hebben de naaiateliers in Gaza via de IDF werk gekregen. Ze zijn begonnen met het maken van beschermende kleding in plaats van gewone kleding.

Gezichtsmaskers en beschermende kleding worden in Gaza atelier gemaakt. Foto viaIDF woordvoerder.

Ze maken maskers met de Israëlische vlag erop, beschermende pakken en handschoenen en sturen die vervolgens naar Israël, de Westelijke Jordaanoever en daarbuiten.

Volgens Kolonel Sarhan heeft Israël ongeveer 1 miljoen maskers gekocht die waren gemaakt in werkplaatsen in Gaza en meer dan 20.000 beschermende pakken. De productie gaat nog steeds door.

Rizq al-Madhoun, eigenaar van het kledingbedrijf Bahaa, zei dat hij de afgelopen drie weken meer dan 1 miljoen maskers heeft geproduceerd, ‘allemaal voor de Israëlische markt’.

Een andere fabriek, Unipal 2000, laat 800 werknemers in twee ploegen rond de klok werken om beschermende uitrusting te produceren.

Beide fabrieken importeren stof en andere materialen van klanten in Israël en produceren vervolgens items zoals maskers, handschoenen en OK-jassen. Unipal maakt ongeveer 150.000 stuks per dag en de vraag is groot naarmate meer landen over de hele wereld worstelen met tekorten.

Mossad

De Mossad leverde meer coronavirus apparatuur aan Israël, waaronder PCR-kits waarmee dagelijks nog eens 1.000 coronavirus tests kunnen worden uitgevoerd, meldde Channel 12.

Vliegtuig uit zuid Korea met door de Mossad gekochte goederen. Foto ministerie van Defensie

Bij de levering uit zuid Korea waren ook ademhalingsapparatuur, flacons voor het produceren van desinfecterende hand gel, reagentia uit Zuid-Korea, een medisch testproduct, en een HIV-medicijn uit India dat momenteel wordt gebruikt als experimentele behandeling bij coronavirus patiënten.

De Mossad, die de leiding heeft over het importeren vanuit het buitenland van alles wat in Israël nodig is in de strijd tegen het coronavirus, is ook bezig met de aanschaf van 47 verschillende medicijnen en anesthetics waarover Israël, volgens het ministerie van Volksgezondheid niet beschikt, meldde Channel 12.

Technion

Professor Naama Geva-Zatorsky. Foto Technion

Professor Naama Geva-Zatorsky en haar onderzoeksteam van de Ruth en Bruce Rappaport Faculteit Geneeskunde van het Technion Institute of Technlogy ontwikkelen een thuistest die het nieuwe coronavirus snel, in ongeveer een uur, kan detecteren.

Uiteindelijk is het de bedoeling om de methode bruikbaar te maken als een massa- testkit op werkplekken, verzorgingstehuizen en huishoudens. De test vereist alleen een speekselmonster, reagentia en een thermische beker.

“De betrouwbaarheid van de nieuwe test werd gemeten aan de hand van 200 biologische monsters van bevestigde coronavirus patiënten en patiënten die verdacht werden besmet te zijn met het virus. De monsters werden geleverd door de coronavirusbiobank op Rambam Health Care Campus”, legt Geva-Zatorsky uit.

De test wordt gedaan door het speekselmonster onder te dompelen in een reageerbuis die een reactief materiaal bevat en vervolgens de buis in een thermische beker met heet water te plaatsen. Een kleurverandering in het materiaal geeft de aanwezigheid van het coronavirus aan. “De test is niet bedoeld om de huidige conventionele methode te vervangen”, voegde Geva-Zatorsky toe.

De test identificeert momenteel 99% van de gevallen bij testen op standaard swabs in gemiddelde en hoge concentraties van het virus, maar een tweede test is vereist wanneer het gaat om lage concentraties van het virus. ‘We zijn nu de experimenten aan het afronden om de gevoeligheid voor de aanwezigheid van het virus te verbeteren, zelfs in lage concentraties’, legt de professor uit.

Zodra de test is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, kan deze worden gebruikt bij ingangen van ziekenhuizen, verpleegtehuizen, luchthavens en drive-through test voorzieningen.

Lockdown

Politie tijdens de afsluiting van Bnei Brak. Screenshot Twitter

Na een beslissing van de Israëlische regering, is vanmorgen om zes uur een volledige afsluiting ingegaan van een aantal voornamelijk ultraorthodoxe wijken in Beit Shemesh en Netivot, waar de afgelopen dagen een piek is opgetreden in coronavirus infecties. De afsluiting zal in eerste instantie vijf dagen duren, waarna wordt bekeken of het aantal besmettingen is afgenomen en versoepeling van de maatregel kan worden toegepast.

De afsluitingen zijn vergelijkbaar met de afsluitingen die de stad Bnei Brak en verschillende wijken van Jeruzalem de afgelopen weken waren opgelegd, waardoor mensen niet de afgesloten steden en wijken uit mogen.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat het IDF’s Home Front Command tijdens de afsluiting zal helpen om ervoor te zorgen dat de bewoners toegang blijven houden tot voedsel en basisvoorzieningen. Waar nodig zullen militairen voedselpakketten afleveren.

Het aantal besmettingen in de ultraorthodoxe ijken van Beth Shemesh en Netivot is mede toegenomen doordat mensen zich niet aan de beperkingen hielden en illegaal synagogediensten en andere bijeenkomsten hielden waar meer dan de toegestane twee mensen bij elkaar waren en er geen sprake van was van enig afstand houden, terwijl in Israël twee meter afstand houden verplicht is.