Mandaat Gantz geëindigd, partijen blijven onderhandelen

Netanyahu, Rivlin en Gantz. Foto Kobi Gideon / GPO

Afgelopen nacht om middernacht is het mandaat van Blue en White leider Benny Gantz om een regering te vormen officieel geëindigd. Likud en Blue White zeiden echter in een vanmorgen om 2 uur uitgegeven verklaring, gedurende de dag te blijven onderhandelen om te komen tot het vormen van een regering.

De beëindiging van het mandaat van Gantz kwam, nadat president Rivlin hem afgelopen maandag een extra verlenging van twee dagen had toegestaan nadat zowel Gantz als Netanyahu daarom hadden gevraagd, waarbij ze als argument aangaven dat de onderhandelingen de goede richting uit gingen.

Nu de middernachtdeadline van Gantz is gepasseerd, heeft de president de Knesset 21 dagen geven om een ​​kandidaat te nomineren om premier te worden – wat Netanyahu en Gantz in feite nog drie weken geeft om een ​​deal te sluiten, of in theorie de deur opent naar andere coalities mogelijkheden.

Als geen enkele MK die steun van 61 van de 120 leden van de Knesset kan opbrengen, wordt het land gedwongen om naar een nieuwe verkiezingsronde te gaan, die dan de vierde in 16 maanden zou worden.

Gantz is op zoek naar een eenheidsregering met Likud die hem en Netanyahu een rotatie in het premierschap zou geven, waarbij Netanyahu de eerste 18 maanden de touwtjes in handen houdt.

Bronnen binnen Blue & White lieten afgelopen nacht weten rekening te houden met een mogelijkheid dat Netanyahu niet geïnteresseerd is in het maken van een regeringsovereenkomst met Gantz , nu uit peilingen blijkt dat zijn Likud partij ruim boven de 40 Knesset zetels zou uitkomen indien er verkiezingen zullen plaatsvinden.

Een belangrijk twistpunt tussen de partijen in de afgelopen dagen werd verondersteld Likud’s wens te zijn om wijzigingen aan te brengen in de gerechtelijke benoemingsprocedures om Netanyahu meer controle over het aanstaande corruptieproces te geven, en de sterke oppositie van Blue & White hiertegen. Dit probleem zou eind woensdag echter grotendeels zijn opgelost.

Maar een andere belangrijke kwestie was naar verluidt de bezorgdheid van Netanyahu dat het Hooggerechtshof kan oordelen dat hij geen premier kan zijn vanwege de strafrechtelijke aanklachten tegen hem, een ontwikkeling die Gantz voor de hele duur van hun coalitie premier zou kunnen laten zijn. Netanyahu heeft daarom naar verluidt geprobeerd een soort van wetgevende garantie te creëren dat Gantz bij een dergelijke rechterlijke uitspraak niet als premier zou overnemen.