Lockdown in Israël opgeheven, mogelijk langzaam opstart economie

Lege plein voor het stadhuis van Tel Aviv. Screenshot YouTube

De dinsdagmiddag begonnen lockdown in Israël is vanochtend om 5 uur opgeheven. Mensen die werken in cruciale beroepen of bij vitale bedrijven gaan weer naar hun werk. Ook het openbaar vervoer is weer gestart, alhoewel slechts op 10% van de normale capaciteit, zoals de afgelopen weken al het geval was.

De lockdown was ingegaan in verband met de laatste dag van het Pesach feest en de daarop volgende Mimouna vieringen. De overheid wilde voorkomen dat mensen elkaar gingen bezoeken, zoals normaal gebruikelijk is.

De politie heeft tijdens de lockdown ruim 3.000 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die de regels van de lockdown hebben overtreden.

Bakkerijen die normaal altijd onmiddellijk na afloop van het Pesach feest hun deuren openen, mochten pas na 2 uur donderdagochtend beginnen met het bakken van brood. Deze regeling was van kracht om te voorkomen dat mensen in drommen naar de bakkerijen zouden gaan op woensdagavond.

In de ultraorthodoxe stad Bnei Brak zijn inmiddels de hekken op de belangrijkste in-en uitgaande wegen weggehaald en lijkt het erop dat de totale afsluiting van de stad is opgeheven. Niet bekend is of de afsluitingen die gelden voor ultraorthodoxe wijken in Jeruzalem en andere ultraorthodoxe steden ook zullen worden opgeheven.

De regering van Israël zal later op donderdag online vergaderen over een mogelijke langzame opheffing van beperkingen, waar dan komende zondag mee zou kunnen worden begonnen, hoewel functionarissen benadrukten dat het nog lang zal duren voordat het leven terugkeert naar het pre-coronavirus leven.

Directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov, vertelde woensdag aan Channel 13 News dat een versoepeling van de beperkingen de komende dagen waarschijnlijk zal gebeuren. Hij voegde eraan toe: “Als het Israëlische volk het uitstekende gedrag voortzet, kunnen we verdere stappen voorwaarts zetten.”

Mogelijk zal het vier-stappenplan worden gevolgd, wat eerder deze week bekend werd gemaakt. Deze in de Israëlische pers gelekte mogelijke exit-strategie van Israel zou inhouden dat jongere werknemers vanaf aankomende zondag, de eerste dag van de week in Israel, weer aan het werk kunnen gaan en winkelstraten onder voorwaarden hun deuren weer kunnen openen. Onder deze voorwaarden valt het zorgdragen dat er een afstand van 2 meter wordt gehouden en een beperkt aantal bezoekers op hetzelfde moment in een winkel is.

Advertentie (4)