Minister van Volksgezondheid overtrad eigen regels; roep om hem af te zetten

Premier Netanyahu, Moshe Bar Siman-Tov, Litzman (vlnr) tijdens een persconferentie: Foto Haim Zach / GPO

De minister van Volksgezondheid in Israël, Jacob Litzman, blijkt de door zijn ministerie afgekondigde strikte regels in Israël herhaaldelijk te hebben overtreden. Collega ministers zijn des duivels “omdat hij de levens van anderen in gevaar heeft gebracht.” Roep om zijn aftreden wordt groter.

De ultraorthodoxe Litzman blijkt herhaaldelijk synagoges en gebedsdiensten in huizen te hebben bezocht, ook nadat dit ten strengste was verboden en synagoges gesloten behoorden te zijn.

Nadat Litzman positief was getest op het COVID-19 virus werden bijna alle Israëlische politici, functionarissen en hoofden van gezondheid die de strijd tegen de pandemie leiden, inclusief premier Benjamin Netanyahu en de baas van de Mossad, gedwongen om uit voorzorg in quarantaine te gaan.

Getuigen vertelden donderdag aan kanaal 12 dat de minister van Volksgezondheid, die aan het hoofd staat van de ultraorthodoxe United Torah Judaism-partij, afgelopen zaterdag bij een medelid van zijn Gur-chassidische sekte bad – drie dagen nadat de richtlijnen van de regering in werking waren getreden, werden diensten niet meer binnen gehouden. De getuige zei dat terwijl aanbidders sociale distantie probeerden te beoefenen, ze allemaal meer dan anderhalf uur binnen waren.

Op maandag, nadat de richtlijnen verder waren geïntensiveerd, en er geen gebedsdiensten meer mochten worden gehouden in synagoges of in huizen, werd Litzman opnieuw naar verluidt gezien in een synagoge net buiten zijn huis.

“Mijn vader bidt elke dag in de ‘Beit Israel’-synagoge in de wijk Ezrat Torah in Jeruzalem en vertelde me dat hij daar maandag samen met Litzman bad’, vertelde een andere getuige aan Channel 12.

Niet verrassend ontkende het kantoor van Litzman de beschuldigingen ronduit en drong erop aan dat de minister de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid heeft nageleefd, waaronder die met betrekking tot gebeden.

Uit de eerste conclusies van zijn epidemiologisch onderzoek bleek dat de minister het virus afgelopen vrijdag opliep tijdens het winkelen in een supermarkt bij zijn huis in het noorden van Jeruzalem, maar die resultaten zijn niet overtuigend.

“In de dagen dat hij de diensten bijwoonde, had hij heel goed het virus kunnen oplopen of anderen kunnen infecteren”, vertelde een getuige uit zijn buurt aan Channel 12, speculerend dat de minister zijn aanwezigheid bij de gebedsdiensten niet aan de epidemiologen zou hebben onthuld.

Het tv-rapport zei dat functionarissen hadden geweigerd bekend te maken of de telefoon van Litzman digitaal was gevolgd, zoals wordt gedaan met gewone Israëlische burgers onder controversiële noodprocedures, om zijn bewegingen vast te stellen.

Het tv-netwerk citeerde een belangrijke minister die Litzman ervan beschuldigde “willens en wetens minachting te tonen” voor de richtlijnen van zijn eigen ministerie door de regels inzake sociale afstand niet te volgen, “en daarmee het leven van ons allemaal in gevaar heeft gebracht”.

Als gevolg van het oplopen van de ziekte door Litzman, zijn Netanyahu en de meeste andere Israëlische topfunctionarissen bij het beheer van de reactie op de coronavirus crisis in quarantaine geplaatst. Onder hen zijn directeur-generaal Moshe Bar Siman-Tov van het ministerie van Volksgezondheid; Prof Sigal Sadetzki, hoofd volksgezondheid bij het ministerie; Mossad-chef Yossi Cohen, wiens spionageagentschap heeft meegewerkt aan het verkrijgen van medische apparatuur voor Israël; en nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat, die de reactie van de regering op de pandemie coördineert.

Al langer bestaat er in Israël grote kritiek op Litzman, hij is minister geworden uit politieke overweging omdat Netanyahu de steun van zijn ultraorthodoxe partij nodig had bij het vormen van de laatste regering en mogelijk ook bij het virmen van een nieuwe regering samen met Blauw en Wit.

Echter de roep om het aftreden van Litzman wordt nu groter, en is ook te horen vanuit Likud hoek nu hij vele anderen in gevaar heeft gebracht door zijn eigen regels te overtreden.

Advertentie (4)