Ministers boos op Netanyahu na aankondiging versoepeling maatregelen zonder vooroverleg

Premier Benjamin Netanyahu tijdens een van zijn videoconferenties met kabinetsleden. Foto: CHAIM TZACH / GPO)

Veel ministers waren ontevreden met premier Benjamin Netanyahu en het ministerie van Volksgezondheid na hun aankondiging over de versoepeling van regels en het opstarten van de economie, zonder dit van te voren met het kabinet te overleggen.

Dit was niet de eerste keer dat Netanyahu nieuwe maatregelen op tv aankondigt en daar pas achteraf met zijn kabinet over in vergadering gaat.

Het ministerie van Volksgezondheid stond op het punt een brochure te publiceren met uitleg aan het publiek over de nieuwe regels, zonder dat de ministers die hadden goedgekeurd. De brochure werd om 21.45 uur via het Telegram kanaal van het ministerie verzonden. Om 22.30 uur werd het bericht verwijderd en vervangen door de verklaring: “Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat instructies voor het publiek volledig en in detail zullen worden vrijgegeven na de kabinetsdiscussie.”

Juridisch moeten noodvoorschriften bij aanscherping of versoepeling door een meerderheid van de ministers worden goedgekeurd.

De protesten vestigden de aandacht op de manier waarop de regering heeft gehandeld in de weken sinds de maatregelen worden genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

‘Waarom hebben we kabinetsvergaderingen nodig als alles al is beslist en bekend is gemaakt?’ Vroeg minister van Transport Bezalel Smotrich zich af in de Whatsapp-groep van het kabinet.

“Het ministerie van Volksgezondheid maakt het kabinet belachelijk.” Schreef Ze’ev Elkin minister van Milieubescherming in een Whatsapp-groep gedeeld door ministers.

Minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan schreef aan zijn collega ministers: “Ik respecteer de directeur-generaal en het personeel van het ministerie van Volksgezondheid en de standpunten die hij aan het publiek presenteert, maar de verantwoordelijkheid voor het aannemen van voorschriften is aan ons. Dat geldt ook voor de noodzaak om het publiek van antwoorden te voorzien.”

Minister van Milieubescherming Ze’ev Elkin klaagde: “Waarom hebben we een discussie als alles al openbaar is gemaakt? Hoe publiceert het ministerie van Volksgezondheid dingen zonder een discussie in het kabinet?

Anderen politici buiten het kabinet klaagden ook over het gebrek aan duidelijkheid.

“Het wordt middernacht en het is nog steeds niet duidelijk wat morgen open kan gaan. Denken ze dat bedrijven open kunnen gaan na een mededeling twee uur van te voren?”, twitterde Meretz-leider Nitzan Horowitz.

Ofer Shelah (Yesh Atid-Telem), voorzitter van de Knesset-commissie die toezicht houdt op de reactie van de regering op de pandemie van het coronavirus, zei dat de gebeurtenissen van zaterdagavond een voorbeeld waren van het probleem met de manier waarop de crisis wordt beheerd.

“Om 21.00 uur werden een aantal stappen aangekondigd en pas daarna kwam de regering bijeen om het te bediscussiëren. De ministers zeiden’ wat doen we hier? Ze zaten de hele nacht en konden niets veranderen, omdat het al aan het publiek was aangekondigd.”

Uiteindelijk vond er een nachtelijke video conferentie plaats tussen Netanyahu en zijn ministers. Deze begon zondagmorgen om 01.30 en eindigde om 7 uur in de ochtend. Er werden geen wijzigingen aangebracht in de eerder door Netanyahu aangekondigde versoepeling van de maatregelen.