Op de vlucht voor het virus komen Israëliërs in grote getale naar huis

Israëli’s arriveren op Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat sinds het begin van de coronavirus pandemie 500.000 Israëliërs zijn teruggekeerd, ongeveer 15% verbleef voor langere tijd in het buitenland.

De belangrijkste reden die door jonge Israëlische backpackers werd gegeven om eerder terug te keren was het virus en met name de bezorgdheid over de kwaliteit van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Andere jonge Israëliërs werden gedwongen terug te keren omdat de cursussen aan buitenlandse universiteiten werden stopgezet.

Israël heeft van zijn kant grote inspanningen geleverd om deze jongeren met ‘reddingsvluchten’ uit bijvoorbeeld Australië, India, Peru, Colombia en Argentinië naar huis te halen.

Een andere interessante groep Israëliërs die naar huis terugkeren na ‘langdurig verblijf’, zijn degenen die in het verleden ‘Yordim’ werden genoemd, degenen die het land permanent hadden verlaten.

Naar schatting waren er ongeveer 500.000 van deze Israëliërs in het buitenland, voornamelijk in westerse ontwikkelde landen. Hun kinderen, die vaak in het buitenland zijn geboren en vaak ook het Israëlische staatsburgerschap hebben, niet zijn meegeteld. Dit zijn onder meer zakenmensen, hightech professionals en academici. Veel van deze mensen zijn teruggekeerd naar Israël omdat ze onbetaald verlof kregen of op de vlucht gingen voor het coronavirus. Meestal zijn dit mensen die niet langer dan drie jaar geleden uit Israël zijn vertrokken.

Onder de meer gevestigde Israëlische emigranten is er niet veel migratie naar huis geweest. Maar de afgezant van het Joods Agentschap in Long Island, New York, Gili Dvash vertelde Globes dat er gedurende de crisis veel vragen zijn gesteld over de rechten van terugkerende inwoners door Israëliërs die al vele jaren in de VS wonden .

Terugkerende Israëliërs die meer dan 18 maanden in het buitenland hebben gewoond en de Sociale Verzekeringsbank niet hebben betaald, moeten voor elk jaar dat ze in het buitenland waren een maand wachten voordat ze recht hebben op een uitkering. Ze kunnen wel een boete betalen om onmiddellijke voordelen te ontvangen, waaronder gezondheidsdiensten.

Terugkerende Israëliërs die langer dan twee jaar in het buitenland zijn geweest (in sommige gevallen drie jaar) hebben recht op andere stimulansen waaronder voordelen voor de inkomstenbelastingen. Hetzelfde geldt voor studenten die langer dan 18 maanden aan een erkend academisch instituut hebben gestudeerd.

Degenen die langer dan vijf jaar in het buitenland zijn, hebben recht op vrijstelling van inkomstenbelasting voor vijf jaar en van vermogenswinstbelasting voor 10 jaar.

Een bron bij het Ministerie van Immigrantenabsorptie heeft het financiële dagblad Globes laten weten dat er geen plan is om deze voordelen te veranderen en dat er sterke aanwijzingen zijn dat Israëliërs terugkeren vanwege het relatieve succes van Israël in het aanpakken van de virus crisis, in vergelijking met andere landen waaronder de VS.