Binnenkort zijn in Israël alle thermometers gebaseerd op defensie technologie

Een scherm van het nieuwe temperatuur testsysteem van Rafael Advanced Defense Systems. Foto Rafael.

Terwijl Israëliërs beginnen te wennen aan het opmeten van de lichaamstemperatuur voordat ze de supermarkt, apotheek of drogist binnengaan, zijn defensie bedrijven bezig om het proces nauwkeuriger en minder ingrijpend te maken.

Van winkelmedewerkers en werkgevers in bedrijven wordt verwacht dat ze de temperaturen van klanten en werknemers controleren. Om te voldoen aan de nieuwe regels van de regering wordt dit gedaan met draagbare thermometers.

Zoals metaaldetectie poortjes vanwege de dreiging van terreur een kenmerk van het Israëlische leven zijn geworden, is de verwachting dat apparaten om de lichaamstemperatuur te meten gemeengoed zullen worden vanwege het coronavirus.

In Israël wordt de technologie razendsnel ontwikkeld omdat de bouwstenen er al zijn in de defensiesector. Volgens Matan Melamed, die gediend heeft bij eenheid 8200 van de militaire inlichtingendienst, maakt zijn bedrijf normaliter technologie om vijandige drones te onderscheppen.

“We wilden het coronavirus helpen bestrijden, maar we kunnen geen maskers maken en we weten niets van beademingsapparatuur,. Maar de werking van thermische camera’s kennen we echt heel goed. Binnen twee dagen hebben we ons gerealiseerd hoe een temperatuurapparaat eruit moest zien en hebben we het ontworpen. Het prototype hebben we binnen twee weken getest bij een klant, een supermarkt. ”

Een prototype van Matan Melamed’s ThermoGate-systeem voor het controleren van lichaamstemperaturen. Foto Melamed.

De productie van zijn ThermoGate-machine is maandag begonnen en hij verwacht dat het Israëlische publiek zijn poortjes over twee weken kan gebruiken om zichzelf te scannen op werkplekken en in winkels.

Ondertussen hebben ingenieurs van Rafael Advanced Defence Systems, een van de drie grootste defensiebedrijven van Israël, een eigen thermometer ontwikkeld. Volgens Ofri Rimoni, de bedrijfscommunicatie-manager van het bedrijf, is het systeem gebaseerd op een bestaande thermische camera die wordt gebruikt in systemen voor straaljagers.

De temperatuurcontrole van Rafael wordt al gebruikt in het Bnei Zion-ziekenhuis in Haifa en het HaEmek Medisch Centrum in Afula. Het valt de mensen die het screent nauwelijks op. Met behulp van een camera beoordeelt het de temperatuur van iedereen die door de deur loopt en toont het de resultaten aan bewakers.

“Veel thermische camera’s kunnen slechts de temperatuur van één persoon meten”, zegt Rimoni. Het systeem van Rafael kan veel mensen tegelijkertijd controleren. “Ze hoeven niet eens te stoppen.”

Rafael produceert de machines momenteel alleen voor ziekenhuizen en klinieken, maar verwacht binnenkort bestellingen van winkels en winkelcentra, aangetrokken door de mogelijkheid om menigten te scannen. “Als een winkelcentrum opengaat en er zijn vijf mensen met een hoge lichaamstemperatuur, dan worden ze geïdentificeerd”.

Volgens Melamed is thermisch scannen niet alleen efficiënter en minder opdringerig dan controles met een hand-thermometer, het is nauwkeuriger en heeft minder kans op vals alarm .

“Handheld-thermometers zijn goedkope apparatuur en worden niet voortdurend gekalibreerd”, zei hij. “Nog belangrijker is de meetmethode. De temperatuur van het voorhoofd varieert enorm. Een nauwkeurigere plaats om te meten is rond de ogen, de traanbuis. We meten het hele gezicht en kunnen het punt detecteren dat de meest nauwkeurige meting oplevert. ”

“Het kan een meting zijn op tientallen of zelfs honderden punten op het gezicht. Bedenk eens hoeveel pixels er in de camera zitten.”

De grootste uitdaging was het verwerken van de gegevens. “In eerste instantie zijn thermische camera’s gemaakt voor defensiedoeleinden en voor beveiliging. Ze zijn gemaakt om dingen te zien, niet om te meten.”

Programmeurs moesten een verwerkingssysteem bouwen dat begrijpt op welke delen van het gezicht ze zich moeten concentreren en welk belang ze moeten toekennen aan de temperatuur van specifieke gebieden. Het systeem had ook een manier nodig om te controleren of het correct is gekalibreerd om de temperatuur te lezen. Dit werd bereikt door in het frame een verwarmd element toe te voegen dat op een constante temperatuur blijft, zodat het systeem kan controleren of het dit nauwkeurig leest.

In het eindproduct gebeurt dit allemaal in een oogwenk. “Het detecteert je temperatuur in een halve seconde en je krijgt een groen lampje of een rood lampje. Het is voornamelijk zelfbediening.”

“We denken dat het de nieuwe standaard wordt in supermarkten, winkelcentra, busstations, stadions, arena’s, theaters. Ze zullen het allemaal nodig hebben. Ik denk dat het binnenkort over de hele wereld normaal zal zijn en ik denk dat automatisering de juiste keuze is. ”