75.000 inwoners van Bnei Brak mogelijk besmet

Bnei Brak tijdens een begrafenis jl zaterdagavond. Screenshot YouTube

Dr. Ran Saar, hoofd van het Maccabi ziekenfonds, liet donderdag een Knesset-panel weten dat mogelijk 40% inwoners van de ultraorthodoxe stad Bnei Brak het coronavirus heeft opgelopen. Het bevestigde aantal gevallen staat nu op 900, dit moet mogelijk worden bijgewerkt naar 75.000.

Volgens zijn berekeningen herbergt de stad ten oosten van Tel Aviv met 200.000 inwoners tienduizenden verborgen gevallen van besmetting met het coronavirus. Ran Saar vindt dat de overheid snel moet ingrijpen om nog een grote uitbraak tijdens de Pesach vakantie te voorkomen.

“Maccabi behandelt de helft van de inwoners van Bnei Brak en volgens verschillende indicaties is ongeveer 38% van de inwoners van Bnei Brak ziek” volgens Saar aan het speciale coronavirus comité van de Knesset.

Zijn claim zou het aantal zieken in Bnei Brak op ongeveer 75.000 brengen, veel hoger dan de volgens officiële gegevens van het ministerie van Volksgezondheid die tot nu toe 900 mensen positief hebben getest.

Bnei Brak heeft het op één na hoogste aantal bevestigde gevallen van een Israëlische stad, hoewel het de negende grootste van het land is qua bevolking. Per hoofd van de bevolking is het aantal besmettingen vier keer zo hoog als in Jeruzalem.

Maccabi is een van de vier door de staat gesubsidieerde ziekenfondsen in Israël en heeft een grote aanwezigheid in Bnei Brak. Saar ging niet in op de gegevens die hij had om zijn bewering te staven, hoewel wereldwijd gevreesd wordt dat de meeste besmettingen van coronavirus onopgemerkt blijven.

‘Ik roep alle verantwoordelijke kantoren op om de politie in te zetten voorafgaand aan de Pesach vakantie. Anders wordt de situatie erger. Bnei Brak is een stad met veel ouderen. Als we ons niet voorbereiden zullen we met veel doden in Bnei Brak te maken krijgen.

Ambtenaren hebben geprobeerd het aantal testen in de stad op te voeren, maar Shelah zei dat sommige inwoners niet meewerken uit vrees in quarantaine te moeten tijdens Pesach.

De autoriteiten hebben de afgelopen dagen de handhaving van de regels voor sociale distantiëring in Bnei Brak en andere ultraorthodoxe gebieden aangescherpt.

Advertentie (4)