Nu de nationale parken in Israël zijn gesloten nemen de dieren het over (video)

<em>Gazellen in het Holot Yavne-reservaat . Foto Omri Omassi, Israel Nature and Parks Authority</em>

Dit jaar was de Pesach vakantie in Israël totaal anders dan in voorgaande jaren. Waar in 2019 nog 1 miljoen Israëli’s tijdens de Pesach vakantie een bezoek brachten aan de nationale parken, waren deze dit jaar vanwege het coronavirus, gesloten.

Hierdoor ontstond er nieuw fenomeen, de lokale fauna kwam in volle glorie tevoorschijn, waardoor bezienswaardigheden en scènes werden gecreëerd die nog nooit eerder door een menselijk oog waren gezien.

Neem bijvoorbeeld Ein Gedi bij de Dode Zee. Vorig jaar bezochten circa 40.000 mensen dit prachtige gebied met zijn vele watervallen.

Dit jaar was het gesloten en terwijl manager Dudi Greenbaum met een van zijn inspecteurs zijn auto had geparkeerd voor een korte koffiepauze zagen zij “een hinde vergezeld van haar twee reekalfjes zonder angst onder een boom lagen te loungen, terwijl tegelijkertijd een groene bijeneter vogel een nest maakte in het vuil naast onze geparkeerde auto”, aldus Greenbaum.

Gazelle in Ein Gedi. Foto: Nofar Cohen, Israel Nature and Parks Authority .

Meestal gaan ze tijdens dit seizoen paren op de kliffen van de Judea woestijn , weg van woestijn roofdieren, en keren ze vervolgens vroeg in de lente terug, recht in de drukste tijd van het jaar waarin reizigers de parken vullen. ”

De komende weken zullen we steeds meer reekalfjes zien geboren worden in deze nieuwe realiteit, nu de parken leeg zijn en speciaal voor hen gereserveerd zijn. “

In Masada, een van de meest populaire sites in Israël, die meestal dagelijks door duizenden bezoekers wordt bezocht, vond ook een interessant fenomeen plaats.

Gazelle en hun reekalfjes in Masada. Foto Edgardo Leff, Israel Nature and Parks Authority

Op de bergen, te midden van de archeologische vondsten en spectaculaire uitzichtpunten die de berg biedt, kun je in plaats van wandelaars nu groepjes gazellen naar de top zien klimmen zien klimmen.

In de ruïnes van Mamashit National Park in de buurt van Eilat is er elk jaar tijdens Pesach de jaarlijks een Pesach markt. Dit jaar bleven het park en de ruïnes leeg – met slechts één enkele grijze wolf die door de doorgaans drukke ruïnes van de zonovergoten voormalige Nabateeër-stad liep.

Het Holot Yavne-reservaat bij Ashdod, een andere populaire toeristenplek, was net zo leeg. Een gazelle-kudde werd echter op camera vastgelegd terwijl ze over de rotsachtige, stoffige hellingen van het reservaat liepen.

Gazellen in het Holot Yavne-reservaat . Foto Omri Omassi, Israel Nature and Parks Authority

Deze video in het Hebreeuws geeft een mooie indruk hoe het er nu in de nationale parken in Israël aan toe gaat.

Advertentie (4)