‘Israël moet het eerste land worden waar de hele bevolking is getest’ adviseert top econoom

prof.Dan Ben-David . Foto TAU Tel Aviv

Terwijl gezondheidsfunctionarissen hun angst voor een tweede COVID-19-golf laten blijken, heeft een analist van het overheidsbeleid er bij de Israëlische regering op aangedrongen dat Israël het eerste land ter wereld moet worden dat de hele bevolking test.

Volgens prof.Dan Ben-David is in Israël in een unieke positie dat te kunnen doen vanwege de relatief kleine bevolking van Israël en het gebrek aan open grenzen met de buurlanden.

“Voor andere landen is dit misschien minder relevant”, zei hij tegen The Times of Israel. “Wat ons diplomatiek en economisch kost, is dat we een eiland zijn in onze regio, maar voor één keer komt dit ons ten goede. Omdat we volledige controle hebben over onze grenzen, kunnen we het land vrijmaken van de infectie en het virus buiten de grenzen houden.”

Ben-David, hoofd van de Shoresh Institution for Socioeconomic Research en econoom van de afdeling Public Policy van de Universiteit van Tel Aviv, heeft woensdagmiddag een brief met dit voorstel uitgebracht, gericht aan politici en beleidsmakers.

De huidige plannen van Israël om de beperkingen die zijn opgelegd om de pandemie te beteugelen, te verlichten ‘zijn in feite een mengelmoes van geïmproviseerde ‘lapjes’ op basis van schattingen die voortkomen uit een mix van gedeeltelijk testen en onderbuikgevoelens’, aldus het rapport. “Er is geen enkele schijnbare voorbereiding op extra, mogelijk grotere, golven van besmettingen die de wereld het komende jaar kunnen overspoelen.”

Ben-David zei dat hij de bezorgdheid van Israëlische functionarissen deelt over “daaropvolgende verschrikkelijke golven”, en zei dat als de huidige uitbraak afneemt, de nasleep moet worden gebruikt als een “staakt-het-vuren” waarin de volgende gevechtsfase wordt gepland.

Hij stelde voor dat Israël grote laboratoria opricht, enorme hoeveelheden testapparatuur importeert en produceert en grote aantal personeel rekruteert om binnen een paar dagen alle burgers te testen, die dan een paar dagen later moeten worden herhaalt om mensen te identificeren die besmet zijn, waarvoor de eerste test te vroeg kwam om een besmetting vast te stellen.

Het zal moeilijk te implementeren en duur zijn, betoogde Ben-David, maar elke werkdag die verloren gaat door coronavirus kost meer dan NIS 3 miljard (€ 780 miljoen), en in een tweede golf zou dit de testkosten kunnen overschaduwen”, terwijl er ook veel mensenlevens mee kunnen worden gered.’

‘Iedereen die positief test, moet naar speciale quarantainevoorzieningen worden gestuurd, zoals de hotels die de staat momenteel al gebruikt voor coronavirus patiënten’, zei hij. Hij voerde aan dat het risico op een tweede golf aanzienlijk zou kunnen worden verlaagd, aangezien alle coronavirus patiënten tot hun herstel zouden zijn geïsoleerd en Israëls hoge mate van grenscontrole kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe gevallen uit het buitenland aankomen.

‘Gezien het zeer lage percentage herhaalde infecties over de hele wereld en in het licht van de “potentiële economische catastrofe” in de richting van Israël, zouden ondertussen al diegenen die positieve antilichamen tegen het virus blijken te hebben, onmiddellijk weer aan het werk moeten gaan’, meende hij.

Hij voegde eraan toe: “Er komt misschien geen volgende golf en we kunnen dit geld uitgeven en het allemaal in de put gooien, maar we kunnen het ook zien als een verzekeringspolis.”

Computerbioloog Eran Segal, pionier van een beoordelingsmodel dat wordt gebruikt om Israël te helpen de coronaviruscrisis te beheersen, zei tegen The Times of Israel: ‘Als dit is wat het land heeft besloten, zou het technisch kunnen worden gedaan. Je kunt veel mensen opleiden tot technici en de apparatuur krijgen. ‘

Maar hoewel Segal een voorstander is van het ter plaatse testen van gezonde mensen, zei hij dat het onrealistisch was dat de regering haar gewicht zou opleggen aan algemene tests, en dit is niet het beste gebruik van staatsmiddelen, beweerde hij waarbij hij aanvoerde dat zelfs als alle burgers zouden worden getest, sommige geïnfecteerde mensen er ‘doorheen zouden slippen’ vanwege foutieve negatieve tests.

Ben-David zei dat hij het probleem van foutieve tests te boven zou komen door epidemiologen te vragen te berekenen hoeveel tests er nodig zijn om het probleem aan te pakken, zelfs als dit betekent dat elke persoon meer dan twee keer moet worden getest. En hij zei dat mensen die denken dat het allesomvattend testen onrealistisch is, moeten bedenken dat de kosten een “druppel in de emmer” kunnen zijn in vergelijking met het economische verlies door toekomstige virus golven.

“Als er opeenvolgende virus golven zijn, zullen er veel mensen zijn die er spijt van hebben dat ze dit niet hebben gedaan toen we de kans kregen”, zei hij.