Palestijnse onderwijzer verheerlijkt terreuraanslag in 1978 waarbij 38 Israëliërs omkwamen

Screenshot YouTube

Een leraar Arabische taal op een Palestijnse school in Hebron plaatste een grammaticale les op zijn Facebook pagina over de 1978 Coastal Road Massacre waarbij 38 Israëliërs omkwamen.

Nasser al-Rajabi uploadde de ‘begrijpend lezen en grammatica les’ naar YouTube op 28 februari en deelde deze begin vorige maand tweemaal op zijn Wasyah Al-Rasoul basisschool voor jongens Facebookpagina. De video is sindsdien meer dan 11.000 keer bekeken.

De les is gebaseerd op een Arabisch-talig leerboek van de Palestijnse Autoriteit voor de vijfde klas van 2019, volgens een Israëlische waakhond die Palestijnse leerboeken analyseert, het Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se).

Bij de aanslag van 1978 landden verschillende Fatah-terroristen op een strand bij Tel Aviv, kaapten een bus op de Israëlische kustweg en doodden 38 burgers, waaronder 13 kinderen. Meer dan 70 mensen raakten gewond.

In de les sloot al-Rajabi een afbeelding bij van een van de architecten van de terreuraanslag, Dalal Mughrabi, die in de gekaapte bus staat, een geweer richtend op de Israëlische passagiers en wat lijkt op een vermoorde vrouw op de vloer van de bus naast aan een Palestijnse vlag. Onder de afbeelding staat een zin uit het leerboek dat luidt: ‘Ze haalde de vlag van Palestina uit haar tas, kuste hem en hing hem vervolgens in de bus.’

In een aparte bijbehorende Q & A- video over de les vertelt al-Rajabi de studenten dat de aanval is uitgevoerd ‘om de martelaren van het Deir Yassin-bloedbad te wreken en ook om de wereld aan dit bloedbad te herinneren’.

Dit was een verwijzing naar een gevecht wat plaatsvond in 1948 in Deir Yassin toen Joodse Irgun- en Lehi-groepen bij huis-aan-huisgevechten veel van de dorpsbewoners doodden, waaronder vrouwen en kinderen. Het dodental wordt betwist: terwijl de Israëlische strijders zeiden dat ze er ongeveer 254 hadden gedood, was het cijfer volgens andere berekeningen 107.

“De zelfmoordoperatie op de kustweg veroorzaakte de dood van veel van de Israëlische soldaten van de bezetting”, voegt al-Rajabi toe tijdens de vraag-en-antwoordsessie, ook al werd slechts één Israëlische soldaat gedood bij het bloedbad langs de kustweg.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs van de PA zei dat hij niet bekend was met de les, maar weigerde verder commentaar te geven.

Advertentie (4)