Israëlische uitvinding verandert kraanwater in een antivirale oplossing

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Bacteriën en virussen kunnen effectief worden gedood door middel van een nieuwe methode die leidingwater verandert in een krachtig, milieuvriendelijk desinfectiemiddel, schrijft ISRAEL21C.

De technologie is ontwikkeld door chemici van de Bar-Ilan Universiteit (BIU) in Ramat Gan en vorig jaar gepatenteerd door de BIRAD Research and Development Company van de universiteit.

Ontsmettingsoplossingen die eerder met deze technologie zijn gemaakt, zijn in ziekenhuisproeven in Israël getest om bacteriën te doden.

Onlangs bleek het desinfectiemiddel ook effectief te zijn in het neutraliseren van corona-achtige virussen in tests die zijn uitgevoerd in het laboratorium van prof. Ronit Sarid van BIU’s Mina en Everard Goodman Faculteit Levenswetenschappen.

“We onderzochten het vermogen van deze materialen om herpes simplex-virus type 1-infectie en humaan coronavirus OC43 te verminderen”, aldus Sarid.

“Beide virussen werden volledig geëlimineerd wanneer ze gedurende verschillende perioden werden blootgesteld aan de ontsmettingsmiddelen. De structurele kenmerken van OC43 zijn vergelijkbaar met die SARS-CoV-2, wat suggereert dat dit virus ook gemakkelijk kan worden verwijderd met dit desinfectiemiddel. ”

Onderzoekers Eran Avraham en Izaak Cohen ontwikkelden de technologie voor de water-tot-desinfecterende oplossing in het laboratorium van prof. Doron Aurbach , een internationale elektrochemie-expert van het BIU Institute of Nanotechnology and Advanced Materials Chemistry.

Prof.Doron Aurbach van het Bar-Ilan University Institute of Nanotechnology and Advanced Materials Chemistry. Foto BIU

Hun nieuwe methode bestaat uit het mengen van water met nanometer-vormige elektroden met unieke oppervlakte-eigenschappen. De combinatie van deze verbindingen zorgt voor een effectieve antibacteriële werking tegen bacteriën, virussen en sporen.

In tegenstelling tot veel andere desinfectiemiddelen, zoals chloor, is deze oplossing op waterbasis veilig voor de huid en vervuilt het grondwater niet, zeggen de onderzoekers.

“Het antiseptische vermogen is 100 keer effectiever dan bleekmiddel en daarom zijn lage concentraties van tussen de 50 en 200 milligram actieve stoffen per liter voldoende om te desinfecteren – in tegenstelling tot bleekmiddel, dat daarentegen tussen de 5.000 en 20.000 mg per liter nodig heeft”, aldus de wetenschappers uitgelegd.

“Ze zijn ook veel milieuvriendelijker en veroorzaken geen brandwonden of een droge huid. Ze veroorzaken geen corrosie en met de zeer lage concentratie van 50 mg elimineren ze allerhande virussen. ”

Veel mogelijke toepassingen

De technologie kan worden gebruikt voor verschillende desinfecterende producten, zoals spuitaërosols voor het desinfecteren van oppervlakken, apparaten, bedden, kasten en badkamers; containers voor het onderdompelen van handen, schoenen of apparaten; desinfecterende doekjes; luchtreinigers voor droge mist en andere.

“Het vermogen om elektroden in verschillende vormen en texturen te produceren, maakt de technologie geschikt voor bijna elke toepassing – van een ‘cassette’ in een airconditioning, een container voor het wassen van vis en vlees tot het desinfecteren en verwijderen van pesticiden uit groenten en fruit , een apparaat voor het vervaardigen van antibacteriële wegwerpdoeken en vele andere toepassingen – zelfs maskers en handschoenen, ”zei Avraham.

Via zijn startup, AqooA Solutions: Eco Sanitizing Technologies , werkt de Israëlische ondernemer Barak Dror Wanderman aan de uiteindelijke ontwikkeling en productie van draagbare apparaten die desinfecterende vloeistoffen op verzoek van drinkwater zullen produceren.

‘Stel je een situatie voor waarin je in een druk winkelcentrum bent en naar het toilet moet’, zegt Avraham. ‘Het enige wat je hoeft te doen is de compacte spuitfles te verwijderen, de dichtstbijzijnde kraan openen en op de aan / uit-knop drukken. Nu heb je een ontsmettingsmiddel waarmee je met een simpele spray de toilet- en badkamerruimte kunt steriliseren en beschermen. ”

Verpakt in speciale containers, kunnen de ontsmettingsmiddelen twee maanden effectief blijven en mogen ze in recyclebare flessen worden verkocht. Voor herbruikbare flessenproducten kan een vrij eenvoudig proces worden toegepast om langdurig gebruik mogelijk te maken, voegde de onderzoekers eraan toe.

“Er zijn veel antibacteriële desinfectiemiddelen op de markt, maar dit materiaal is gebaseerd op water, dus het is goedkoper, driemaal effectiever, zeven keer minder giftig voor mensen, het behoudt deze eigenschappen veel langer en bestrijkt een grote verscheidenheid aan bacteriën,” zei BIRAD VP van Business Development Frances Shalit.

“We staan ​​aan de vooravond van een revolutie door het meest effectieve groene desinfectiemiddel beschikbaar te maken voor de hele bevolking en medische instellingen”, aldus Wanderman. “Deze technologie zal veel levens redden, de economie veel geld besparen en het gebruik van gevaarlijke chemicaliën die het milieu schaden, elimineren.”