Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Soldaten treuren om hun gedode kameraden. Foto IDF

 Herdenken, maar alleen vanuit huis: Israël bereidt zich voor om zijn jaarlijkse herdenkingsdag voor de gesneuvelden te markeren in de schaduw van de coronavirus pandemie, met militaire begraafplaatsen die voor het eerst in de 72-jarige geschiedenis van de staat gesloten zullen zijn voor de nabestaanden van gevallen soldaten en slachtoffers van terreur.

 • De beslissing wordt betreurd door enkele familieleden van de gedode soldaten en wordt door experts geprezen als het verantwoordelijke.
 • ‘De beslissing om te voorkomen dat mensen op Memorial Day naar de begraafplaatsen gaan, is correct’, schrijft columnist Nachum Barnea in Yedioth. “Het had anders kunnen worden geformuleerd, met een andere toon, als een sterk verzoek en niet als een bevel, maar het is moeilijk om over de beslissing zelf te discussiëren.”
 • Minister van Defensie Naftali Bennett zei vorige week dat het bevel dat de familiebezoeken uitsluit, niet fysiek door de politie zou worden gehandhaafd.
 • Nabestaanden en vrienden hebben tot maandag 16.00 uur de tijd om de begraafplaatsen te bezoeken voordat deze zullen worden gesloten.

Herinner, vergeet niet: In een jaarlijkse traditie staan ​​de kranten van maandag vol met gruwelijke verhalen van familieleden en vrienden als gedenktekens van de jongste gevallen soldaten en terreurslachtoffers.

 • Yedioth Ahronoth heeft op de voorpagina het verhaal van majoor Nadav Milo, een parachutist die in 1997 op 24-jarige leeftijd sneuvelde tijdens een veldslag in Zuid-Libanon. Drieëntwintig jaar later, is zijn 21-jarige neef, ook Nadav Milo genaamd, officier in een parachutisteneenheid.
 • “Het was allemaal erg vers na de dood van Nadav, maar het leek in die tijd het juiste te doen”, zegt zijn moeder Einav over de beslissing om haar zoon te vernoemen naar haar vermoorde zwager. ‘Toen hij opgroeide, hoorde hij de verhalen en was hij met hem verbonden, maar we hebben hem ook uitgelegd dat de last om naar zijn oom te worden genoemd niet op hem zal rusten.’
 • Israel Hayom komt met brieven van de families van vier gedode soldaten en slachtoffers van terreur, waaronder de vijfjarige zoon van een soldaat die sneuvelde in de Gaza-oorlog van 2014, en die maanden na de dood van zijn vader werd geboren.
 • ‘In mijn droom versloeg je alle slechteriken en toen omhelsden alle soldaten je’, zegt Harel Bar Or, de zoon van wijlen Tsafrir Bar Or, 32. ‘Dan koop je ijs voor ons en kom je thuis. Ik wou dat je met me zou voetballen en dat je mij zou omhelzen. Ik verkleedde me als soldaat en we leken op elkaar. Ik wou dat je terug zou komen. ‘
 • Tweeënveertig soldaten en burgers werden gedood sinds de laatste Dodenherdenking in 2019 en het totaal aantal Israëlische oorlogsslachtoffers bedraagt ​​23.816, volgens cijfers die vrijdag door het ministerie van Defensie zijn vrijgegeven.
 • De eerste herdenkingssirene klinkt maandagavond om 20.00 uur, gevolgd door de traditionele ceremonie aan de Klaagmuur, waarbij geen publiek aanwezig zal zijn als onderdeel van de beperkingen door het virus. De tweede sirene klinkt dinsdag om 11 uur

Kaddish, bij IKEA: Bij gebrek aan de gebruikelijke tradities de dag van de dodenherdenking, zijn enkele nabestaanden van plan om de dag buiten IKEA door te brengen als een protest over het besluit van de regering om de Zweedse meubelwinkel vorige week te toestemming te geven te openen en dezelfde dag aan te kondigen dat de militaire begraafplaatsen zullen zijn gesloten. (Kaddish is het traditionele Joodse gebed voor de doden)

 • Dr. Galia Ketzef vertelt kanaal 12 op zondag over het plan voor een geïmproviseerd gedenkteken buiten de Rishon Lezion-vestiging van IKEA op dinsdagochtend, samenvallend met de herdenkingssirene om 11 uur
 • Ze zegt dat het besluit van de regering om de begraafplaatsen te sluiten juist en verstandig is. Maar ze zegt dat het niet nodig is om de politie daar te stationeren en omschrijft het als een belediging.
 • ‘We gaan naar IKEA, we staan daar ​​tijdens de sirene. Ik heb een vriend gevraagd om Kaddish te zeggen. We steken een kaars aan en brengen misschien een foto en een naam mee. En ik roep alle nabestaanden op: kom bij ons staan.’
 • ‘Laten we samenkomen, in overeenstemming met alle regels en voorschriften, op twee meter afstand’, met maskers op en een hand desinfecterend middel, zegt ze.
 • ‘De nabestaanden hebben deze herdenkingsdag niet nodig, als we al een dag nodig hebben om niet te vergeten. We herinneren ons elke dag. Het vormt onze persoonlijkheden en die van onze kinderen ‘, zegt ze, en voegt eraan toe dat ‘de betekenis van Yom Hazikaron is om het volk van Israël eraan te herinneren waar we vandaan komen, waar we naartoe gaan en welke samenleving we zouden willen zijn. ‘
 • Ketzef’s broer Aharon raakte in 1982 gewond bij Beiroet tijdens zijn IDF-dienst. Hij lag 2,5 jaar in coma en bleef in het ziekenhuis tot hij in 2000 aan zijn verwondingen bezweek.
 • Volgens de website van IKEA zullen de winkels echter maandagavond om 18.00 uur sluiten en pas op donderdagochtend weer openen.

Sluiting, maar geen sluiting, of toch wel?: hoewel het aantal virusinfecties sterk is gedaald en de meeste winkels zijn heropend, zal het land vanaf maandagavond worden afgesloten om Memorial Day- en Independence Day-bijeenkomsten te voorkomen.

 • Vanaf maandagavond mogen mensen geen militaire begraafplaatsen en gedenkplaatsen meer bezoeken. Intercity-reizen is verboden, met uitzondering van mensen die gaan werken en winkelen in toegestane winkels, zoals supermarkten en drogisterijen.
 • Op Onafhankelijkheidsdag, die dinsdagavond begint en woensdagavond eindigt, zal er een algemeen uitgaansverbod van kracht zijn, waarbij mensen binnen 100 meter van hun huis moeten blijven – behalve voor medische behoeften – en intercity-reizen zijn dan verboden, vergelijkbaar met het uitgaansverbod eerder deze maand bij begin en einde van het Pesach feest. Supermarkten zullen zijn gesloten.
 • De avondklok voor Onafhankelijkheidsdag begint op 28 april om 17.00 uur en eindigt de volgende dag om 20.00 uur.
 • Woensdag zal er geen fly-over van de luchtmacht zijn en Israëli’s die willen barbecueën, mogen dit alleen doen op hun balkons en in hun tuin.
 • Het ministerie van Volksgezondheid meldde maandagochtend slechts 23 nieuwe gevallen van coronavirus ‘s nachts en 68 infecties in de afgelopen 24 uur, waarmee de aanzienlijke neerwaartse trend  in de verspreiding van de uitbraak in Israël werd voortgezet  .
 • De laatste keer dat minder dan 100 nieuwe gevallen op een dag werden bevestigd, was op 20 maart, toen de uitbraak zich nog in de beginfase bevond.
 • Haaretz meldt dat sommige ziekenhuizen, naar eigen goeddunken en niet op bevel van het ministerie van Volksgezondheid, begonnen zijn met de ontmanteling van hun coronavirus afdelingen.

Ben jij dat, Shin Bet? Ik ben het, Margaret: Ondertussen, naarmate het aantal besmettingen afneemt, heeft het Hooggerechtshof besloten dat het controversiële Shin Bet-surveillanceprogramma om virusdragers te volgen, niet verder kan gaan dan donderdag, tenzij de Israëlische regering de praktijk wettelijk vastlegt

 • Haaretz zet in haar redactioneel artikel de spotlight op haar verslag dat de National Security Council de informatie die uit persoonlijke gegevens is verzameld, zou kunnen gebruiken om een ​​’bewustmakingscampagne’ op te zetten om afwijkende meningen tegen het coronavirus beleid van de regering te onderdrukken.
 • ‘Het blijkt dat soldaten en officieren van een van de geheime inlichtingendiensten van de militaire inlichtingendienst gegevens hebben verzameld en geanalyseerd voor de taskforce die de Nationale Veiligheidsraad hiervoor heeft aangesteld. Een van de aanbevelingen van de taskforce was een ‘bewustzijnscampagne’ om de ontwikkeling van sociale onrust te voorkomen. Dit is een verder bewijs dat wanneer je tactieken gaat gebruiken die de staat normaal reserveert om zijn vijanden te bestrijden, je de burgerij gaat zien als een gevaar voor de staat.
 • “Een voorstel om een ​​dergelijke volksopstand te voorkomen, was dat de regering een task force oprichtte die verantwoordelijk zou zijn voor het beoordelen van ‘de situatie van het publiek’ en zou werken om het bewustzijn van mensen te vergroten dat ze ‘in dezelfde boot zitten’, ‘gelijke behandeling’, ‘een gedeeld lot’ en ‘wederzijdse verantwoordelijkheid’ hebben. Dit is een klucht. In plaats van zich zorgen te maken over het verhogen van het bewustzijn van mensen, zou de regering budgetten en andere middelen moeten toewijzen die sociale onrust kunnen voorkomen, ”zegt het bericht.
 • ‘De boodschap van de mensen aan de regering moet ondubbelzinnig zijn: de staat is van haar burgers. Ga uit onze mobiele telefoons en ons bewustzijn. Overheidsinstanties en de veiligheidsdiensten moeten stoppen met het monitoren van Israëlische burgers en ze als potentiële vijanden te beschouwen. In plaats daarvan zouden ze voor het publiek moeten gaan werken om hun salaris te rechtvaardigen, dat het publiek betaalt. ‘

Er borrelt een groot conflict bij het Ministerie van Justitie: Haaretz opent maandag met haar verslag over een serieus gevecht tussen Israëls hoogste juridische functionarissen.

 • Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft naar verluidt vertrouwelingen verteld dat hij een toenemend vermoeden heeft dat waarnemend openbaar aanklager Dan Eldad en minister van Justitie Amir Ohana (beiden getrouwen van Netanyahu) vastbesloten zijn hem van zijn post te verdrijven, mogelijk met de hulp van premier Benjamin Netanyahu.
 • Mandelblit had collega’s van het Openbaar Ministerie gevraagd hem op de hoogte te houden nadat Eldad in februari was benoemd, vertelde een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie, die Mandelblit de zorgen hoorde uiten, aan Haaretz in een maandag gepubliceerd bericht.
 • De argwaan van de procureur-generaal nam eerder deze maand toe toen Eldad zijn kantoor vroeg om een ​​mening te herzien die het had gegeven om de zogenaamde Harpaz-affaire gesloten te houden. Mandelblit was een verdachte in de zaak van 2010, maar werd uiteindelijk door het Hooggerechtshof vrijgesproken van wangedrag.
 • Mandelblit vertelde zijn medewerkers dat hij vermoedt dat Eldad een opname heeft gelekt naar een Channel 13-verslaggever die vervolgens een verzoekschrift heeft ingediend bij de Centrale District Rechtbank om alle banden van de Harpaz-affaire vrij te geven.
 • Dit verhaal zal ongetwijfeld worden vervolgd nu de meeste Hebreeuwse kranten het bericht hebben overgenomen en er ook flink mee uitpakken,

Advertentie (4)