Yom Hazikaron, de dag waarop Israël haar doden herdenkt; vanaf balkons zong Israël het Hatikva

Screenshpt video

Met het afgaan van het luchtalarm is maandagavond Yom Hazikaron begonnen, de dag waarop Israël de doden herdenkt de tijdens oorlogen en terreuraanslagen zijn omgekomen.

De officiële opening vond zoals gebruikelijk plaats op het plein voor de Klaagmuur. Maar dit keer was er geen publiek aanwezig vanwege het coronavirus.

De buitengewone omstandigheden zorgden voor grimmige beelden, met soldaten die beschermende gezichtsmaskers droegen op het bijna lege plein.

Een emotionele president Rivlin, wiens stem een aantal keren brak toen hij zich richtte tegen de nabestaanden die niet aanwezig mochten zijn, zei ‘dit jaar zijn jullie alleen in je kamers en luisteren jullie naar de echo’s van hun stemmen. We kunnen niet bij jullie thuis komen, we kunnen niet naast jullie staan ​​op de militaire begraafplaatsen. We kunnen jullie niet omarmen.”

“De sirene verbrijzelt de stilte en breekt ons hart.”

“Ik weet het, lieve families, jullie hebben Yom Hazikaron niet nodig om te onthouden. Vandaag is voor ons, zodat we, al is het maar voor een moment, de namen en de gezichten, de levens en de verhalen van de zonen en dochters van dit land, van uw geliefden, horen.”

In zijn toespraak na Rivlin sprak IDF opperbevelhebber Aviv Kohavi over hoe moeilijk het is op Yom Hazikaron te herdenken in de tijd van het coronavirus.

Bedroefde families, zelfs nu, ondanks de afstand, is heel Israël bij jullie, via allerlei schermen. Iedereen in hun huis stopt met wat hij of zij doet, voelt mee, besteedt tijd aan de nagedachtenis van uw zonen en dochters, ‘zei Kohavi.

In zijn toespraak waarschuwde Kohavi ook de vijanden van Israël dat het leger er zou zijn om hen te confronteren.

“Tegen vijanden en terreurlegers die de burgers van de staat Israël blijven schaden, is de IDF er: klaar, krachtig en agressief. We zullen er zijn voor elke missie, voorbereid en vastbesloten, en we zien overwinning als de enige manier om ons doel te bereiken,” zei de legerleider.

Een bijzonder onroerend moment was tegen het einde van de ceremonie toen de chazan van de IDF Israëls volkslied Hatikva inzette, en dat van alle balkons in Israël werd meegezongen.

Advertentie (4)