Bezorgdheid in Israël of Abbas Hamas in het conflict meesleurt

Mahmoud Abbas. Screenshot YouTube

Na de beslissing van de Palestijnse ‘president’ Mahmoud Abbas (Abu Mazen) om alle banden met Israël te verbreken, inclusief de veiligheidscoördinatie, is er in Israël bezorgdheid ontstaan of Hamas zich ook in dit conflict gaat mengen. De uitspraken van Hamas leiders van de laatste dagen wijzen erop dat het inderdaad die kant opgaat.

Ook het besluit van Abbas om de coördinatie van het verkeer bij de grensovergangen bij Gaza te bevriezen, zou mogelijk problemen kunnen opleveren voor het brengen van goederen naar de Gazastrook, zoals dat dagelijks door honderden vrachtwagens plaatsvindt.

Israël hoopt dat ondanks het verbreken van alle contacten er een backchannel zal blijven bestaan voor uitwisseling van informatie.

Abbas heeft ook besloten de ‘hotline’ te verbreken met Israël, een telefoonlijn die wordt gebruikt en situaties van direct gevaar, waarbij Israëlische en Palestijnse officieren met elkaar contact hebben.

Volgens de de Palestijnse beroepsonderhandelaar Saib Erekat zal ondanks het stopzetten van alle contacten met Israël de humanitaire situatie niet verslechteren.

Vrijdagavond wisten de Israëlische nieuwszenders te melden, dat verschillende Palestijnse leiders grote moeite hebben met het besluit van Abbas.