Dit zijn de rechters in de zaak tegen Netanyahu

District courthouse Jerusalem. Screenshot YouTube

Wanneer premier Netanyahu vandaag naar de rechtszaal gaat om als eerste zittende premier in Israël terecht te moeten staan, zal hij de drie rechters ontmoeten die uiteindelijk over zijn lot zullen beslissen.

Rivka Feldman-Friedman

Rechter Rivka Feldman-Friedman ( Foto: Ministerie van Justitie )

Als specialist in strafrecht en corruptiezaken zit Rivka Feldman-Friedman het trio van rechters voor. Haar officiële cv vermeldt haar geboortedatum niet.

In 1994 werd ze rechter bij het Magistrates Court in Jeruzalem en in 2012 werd ze benoemd in het District Court van Jeruzalem.

Ze word als strenge rechter beschouwd en was een van de rechters die in 2014 de voormalige premier Ehud Olmert tot gevangenisstraf veroordeelde voor corruptie op basis van een reeks beschuldigingen, waaronder steekpenningen die werden aangenomen tijdens de bouw van het megaproject Holyland in Jeruzalem toen hij burgemeester van Jeruzalem was.

Oded Shaham

Rechter Oded Shaham ( Foto: Ministerie van Justitie )

De in 1964 geboren Oded Shaham studeerde ook aan de Hebreeuwse Universiteit en wordt ook beschouwd als een hardliner als het over corruptie gaat.

Shaham viel met name op tijdens het proces tegen Tzachi Hanegbi in 2010, een lid van Netanyahu’s Likud-partij die werd beschuldigd van vertrouwensbreuk in een politieke benoemingszaak terwijl hij minister van Milieu was.

In dat geval ging Shaham tegen de andere rechters in door aan te bevelen om Hanegbi te veroordelen voor corruptie.

Hanegbi werd uiteindelijk vrijgesproken.

Moshe Bar-Am

Rechter Moshe Bar-Am Foto: Ministerie van Justitie )

Bar-Am, geboren in 1960, studeerde ook aan de Hebreeuwse Universiteit en studeerde af in 1990. Hij werd eerst advocaat en vanaf 2000 rechter bij de lagere rechtbank in het zuiden van het land.

In tegenstelling tot zijn twee collega’s heeft hij weinig corruptiezaken behandeld.

Advertentie (4)