Bij annexatie van de Westbank neemt de EU strafmaatregelen tegen Israël

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen vrijdag in Brussel bijeen om te bespreken welke strafmaatregelen de EU zal nemen tegen Israël indien het de plannen uitvoert om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Onder leiding van Frankrijk, hebben verschillende Europese landen, waaronder Ierland, Zweden, België, Spanje en Luxemburg, naar verluidt hun steun uitgesproken voor strafmaatregelen tegen Israël om de nieuwe Israëlische regering ervan te weerhouden na het groene licht vanuit Washington.

Het EU-blok is de grootste handelspartner van Israël, verleent Israël voorkeur handelsstatus en helpt Israëlisch wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling te financieren via zijn omvangrijke Horizon 2020-programma.

Volgens de krant Haaretz omvatten de voorgestelde stappen de aankondiging dat Israël niet langer handelsovereenkomsten met het blok kan aangaan. Ook zal Israël geen EU-subsidies meer ontvangen of deel te nemen aan andere vormen van samenwerking met de landen van de Europese Unie.

Het is niet duidelijk of de stappen van toepassing zijn op toekomstige overeenkomsten of een bevriezing van huidige overeenkomsten.

Advertentie (4)