Hoe Israël een grotere COVID-19 ramp heeft voorkomen

MDA test station op Ben Gurion Airport. Foto MDA

De belangrijkste eerste hulp dienst van Israël, Magen David Adom (MDA) staat de afgelopen weken nogal in de krantenkoppen vanwege zijn rol in het bijstaan ​​van het publiek tijdens de coronavirus pandemie. MDA heeft zij aan zij gewerkt met de IDF, het Ministerie van Volksgezondheid en de zorgverleners van Israël om de Israëli’s te helpen in deze uitdagende tijd.

Er is echter nog een ander deel van het verhaal dat verteld moet worden om niet alleen de omvang van het virus volledig te begrijpen, maar ook hoe de wereld zich in de toekomst beter kan voorbereiden op dergelijke gebeurtenissen, schrijft Yehuda Skornick in The Jerusalem Post.

Eind april verscheen er een artikel in het American Journal of Emergency Medicine waarin wordt uitgelegd dat de methode van MDA bij de bestrijding van COVID-19 cruciaal is in het voorkomen van een nog grotere pandemie.

De aanpak van MDA en de structuur van meer dan 24.000 vrijwilligers die het hele jaar door professionele medische trainingen volgen, hebben Israël in staat gesteld talloze levens te redden.

Sinds de oprichting van MDA, 90 jaar geleden is het doel van de organisatie om iedereen, ongeacht ras of religie, medische verzorging te bieden wanneer nodig.

Deze inmiddels beroemde foto zegt eigenlijk alles voor waar MDA voor staat. Foto screenshot

Als gevolg van de vele uitdagingen van Israël gedurende de 72 jaar van haar bestaan staat MDA al 72 jaar in de frontlinie van het Arabisch-Israëlisch conflict om levens te redden.

In de afgelopen decennia is de wereld veranderd. Tegenwoordig worden economieën over de hele wereld door drastische anti-coronavirus maatregelen getroffen. Aangezien het aantal infecties in Israël blijft dalen en het aantal COVID-19 gevallen in andere landen blijft stijgen, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe en waarom de tactiek van MDA werkt om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

Vanaf het begin van de pandemie heeft MDA honderden vrijwilligers alarmcentrales opgezet om het publiek te informeren over wat ze moeten weten als ze iemand met het coronavirus tegenkomen of als ze onlangs hebben gereisd. De callcenters van MDA kregen in het begin ongeveer 6000 belletjes per dag. Dit groeide snel uit naar meer dan 100.000 contacten per dag.

Vrijwilligers en vast personeel zijn opgeleid om nauwkeurige informatie te geven over de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid, evenals medisch advies en instructies in elke fase van het proces van diagnose en behandeling tegen COVID-19.

Als patiënten hebben gereisd, weet MDA dit en draagt hen op in quarantaine te blijven. Het zijn de medische teams van MDA die patiënten op symptomen controleren. Wanneer patiënten moeten worden getest, gaan MDA-medici in beschermende kleding naar het huis van de te testen patiënten in quarantaine. Dit voorkomt dat andere patiënten in ziekenhuizen worden blootgesteld aan het virus.

Zelfs na de diagnose helpt de medische staf van MDA patiënten volgens instructie van het ministerie van Volksgezondheid en artsen, of het nu ernstige gevallen zijn en ziekenhuisopname noodzakelijk is of dat ze thuis gewoon kunnen worden gecontroleerd.

Wanneer patiënten naar het ziekenhuizen toe moeten en geen eigen vervoer hebben, zorgt MDA voor transport. MDA heeft drive-through-testcentra opgezet om aan de behoeften van het publiek te voldoen en ziekenhuisopnames zoveel mogelijk te minimaliseren. MDA alleen heeft meer dan 240.000 COVID-19-tests uitgevoerd.

De expertise en mankracht van MDA bij elke stap van het proces is een van de belangrijkste redenen waarom de Israëlische ziekenhuizen niet overvol raakten en de reden waarom medisch personeel en teams in staat zijn zorg van de hoogste kwaliteit te bieden aan alle burgers die het nodig hebben. Ook is MDA met deze maatregelen in staat besmettingen in een vroeg stadium te detecteren, wat verspreiding van het virus voorkomt.

Talloze levens zijn gered door het leveren van dagelijkse medische verzorging, zonder elke patiënt naar een ziekenhuis te hoeven brengen waar ze mogelijk het coronavirus kunnen oplopen.

Terwijl er geworsteld wordt om economisch en fysiek te herstellen van de COVID-19-pandemie, is het belangrijk om te begrijpen hoe ernstig de crisis had kunnen zijn als de eerste hulp diensten zoals die van Magen David Adom er niet waren geweest.

Terecht is MDA er trots op in talloze landen vrijwilligers te hebben getraind in noodhulp. In elke crisis – natuurlijk of door de mens veroorzaakt – zetten ze hun missie voort om Israëliërs te beschermen en alle landen van de wereld te helpen betere systemen te ontwikkelen en te creëren om rampen zoals de COVID-19-pandemie te voorkomen.


De schrijver, Yehuda Skornick is een van de toonaangevende chirurgen van Israël en heeft ongeveer 200 artikelen in medische publicaties geschreven.

Advertentie (4)