De doelen van de nieuwe Israëlische regering

Premier Netanyahu tijdens de installatie van de regering in de Knesset. Foto GPO

Sinds zondag heeft Israël na 508 dagen weer een nieuwe regering, de 35ste in het bestaan van de staat. Terwijl de felicitaties van wereldleiders binnenstromen heeft premier Netanyahu de doelen van de nieuwe regering bekendgemaakt.

Kort nadat de nieuwe regering zondag werd beëdigd vond er een kabinetsvergadering plaats waarin premier Netanyahu de belangrijkste doelen bekendmaakte.

Een van de doelen die meteen wordt aangepakt is het voornemen van het ICC in Den Haag Den Haag om een ​​onderzoek in te stellen naar vermeende oorlogsmisdaden op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem .

Dit is een zorgwekkende ontwikkeling volgens Netanyahu en “een strategische bedreiging voor de staat Israël, IDF-soldaten, commandanten, ministers, voor alles en iedereen”, zei hij. ‘We zullen dit in een apart forum bespreken.’

Netanyahu veroordeelde de beslissing van het ICC als “overdreven en absurde beschuldigingen, tegen Israëliërs die hun land verdedigen”.

Minister Ze’ev Elkin werd aangesteld om de reactie van de regering op de uitdagingen van Den Haag te coördineren.

Onder de andere doelen die meteen worden aangepakt zijn de coronavirus pandemie en de economische gevolgen daarvan, de Iraanse agressie en het Israëlisch-Palestijnse conflict, inclusief plannen om een ​​deel van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

Ondertussen stromen de felicitaties van leiders van landen binnen. Zo stuurden de Amerikaanse president Trump, de Russische president Putin, de Indiase president Mody en de Oostenrijkse kanselier Kurz hun felicitaties aan premier Netanyahu en Benny Gantz.

Deze 35ste regering van Israël is de grootste die het land ooit heeft gekend. 36 ministers en 16 staatssecretarissen die allemaal een kantoor met assistenten, een auto met chauffeur en beveiliging nodig hebben.

De totale kosten worden voorlopig geschat op 238,5 miljoen shekel (63 miljoen euro) per jaar, een stijging van 79 miljoen shekel ten opzichte van de vorige regering.

Advertentie (4)