Israëls 35ste regering is eindelijk een feit

Premier Netanyahu tijdens zijn toespraak bij de presentatie van de nieuwe regering. Foto Kobi Gideon / GPO

Likud leider Benjamin Netanyahu en Blauw en Wit leider Benny Gantz hebben hun coalitieregering in de Knesset gepresenteerd. Dat ging niet zonder slag of stoot. Leden van de oppositie bleven Netanyahu en Gantz tijdens hun toespraken in de rede vallen. Na een stemming waarin de nieuwe coalitie steun kreeg van 73 Knessetleden vond de beëdiging van alle leden van de nieuwe regering plaats.

Netanyahu begon met een verwijzing naar zijn partner in de regering, de leider van Blauw en Wit Benny Gantz, die volgens Netanyahu op 17 november 2021 in een rotatie in het kabinet de functie van premier zal overnemen. Netanyahu vertelde dat Gantz en hij goed samenwerkten toen Gantz Operatie Protective Edge in 2014 leidde en dat hij zeker weet dat ze goed zullen samenwerken in de nieuwe regering die alle burgers van Israël dient.

Netanyahu zei dat de kosten van een brede regering veel lager waren dan nieuwe verkiezingen, met een verwijzing naar het grote aantal ministers (36). Hij presenteerde de richtlijnen voor de nieuwe regering, inclusief haar inzet om delen van Jordaan vallei te annexeren.

Premier Netanyahu na zijn toespraak met gezichtsmasker zoals iedereen in de Knesset. Foto Knesset persdienst

‘Het is tijd om soevereiniteit toe te passen op joodse gemeenschappen in Judea en Samaria’, zei hij. ‘Dit zal de vrede niet op afstand brengen. Deze nederzettingen zullen in elk scenario deel uitmaken van Israël.’

De belangrijkste taak die de nieuwe regering staat te wachten is het aanpakken van het coronavirus en alle daarbij komende problemen. “De strijd tegen het virus zal pas worden beëindigd als er een vaccin is gevonden”, zei Netanyahu. “Maar nu heeft een sterk leiderschap nodig heeft om zowel de aanhoudende gezondheidsrisico’s als de daaruit voortvloeiende financiële crisis het hoofd te bieden”.

Er zal een groep ministers worden gevormd, vergelijkbaar met het veiligheidskabinet, die zich bezig zal houden met de strijd tegen het coronavirus en alle problemen die daardoor worden veroorzaakt.

Tijdens zijn toespraak werd Netanyahu meerdere keren door Knesset leden onderbroken die hem toeriepen “omkoping, fraude en vertrouwensbreuk”.

Benny Gantz, sprekend na Netanyahu, zei dat de beëdiging van de regering een einde maakt aan de ergste politieke crisis in de geschiedenis van Israël en riep op tot een einde aan van ‘het tijdperk van opruiing’ en het begin van een ‘tijdperk van verzoening’.

Benny Gantz tijdens zijn toespraak. Foto Knesset persdienst

Gantz, die herhaaldelijk werd onderbroken door geschreeuw van zijn voormalige alliantiegenoten die nu in de oppositie zitten, zij dat het alternatief voor de regering ‘de rand van een burgeroorlog’ was.

“De nieuwe coalitie maakt ook een einde aan ‘de regering van slechts de helft van de bevolking, dit is een regering voor de hele bevolking,” aldus Gantz.’

Verder zei Gantz “dat Netanyahu de juiste zet had gemaakt door met hem samen te werken en een datum vast te stellen voor hun rotatie in de leiding. Na 11 jaar aan het roer, accepteerde je de beslissing van de kiezers die zeiden dat ze eenheid wilden”, zegt Gantz en zich tot Netanyahu richtend. ‘Dat was een moedige en belangrijke beslissing.’

Tegen zijn voormalige Blauw en Wit bondgenoten Yair Lapid en Moshe Ya’alon, die weigerden met hem mee te gaan zei Gantz “Jullie weten dat ik wilde dat jullie bij me waren. Ik hoor jullie aanvallen, maar ik respecteer jullie nog steeds. Ik ben bedroefd dat het partnerschap op het moment van de waarheid niet kon worden gehandhaafd,” zegt hij terwijl hij herhaaldelijk werd onderbroken door geschreeuw van Yesh Atid MK Mickey Levy, die uit het plenum werd verwijderd.

Gantz zei open te staan ​​voor dialoog ook met opposanten en in een duidelijke verwijzing naar pogingen van Netanyahu en zijn loyalisten om hervormingen in het rechtssysteem door te voeren, dat hij als plaatsvervangend premier en als premier “de rechtsstaat in Israël zal steunen”.

Yesh Atid-Telem voorzitter en zeer waarschijnlijk de oppositieleider, Yair Lapid, viellen de nieuwe regering aan in zijn toespraak in de Knesset na de toespraken van Benjamin Netanyahu en Benny Gantz.

“Vandaag heeft dit gebouw het vertrouwen van het Israëlische publiek verloren. Mensen haten politici, ze haten politiek. Ze geloven niet dat politiek waarden vertegenwoordigt. Ze geloven absoluut niet dat het relevant is voor hun leven. Ze hebben gelijk. De politiek neemt hun geld en geeft ze niets terug. Er is geen verband tussen politiek en het echte leven van echte mensen ‘, zegt Lapid.

Lapid, die grote kritiek had op de omvang van de regering, de grootste in de geschiedenis van Israël, zei: “coronavirus is een excuus voor een corrupte partij ten koste van de belastingbetaler.”

‘Na al het lege gepraat over een’ noodregering ‘is de regering die vandaag wordt gevormd de grootste en meest verkwistende in de geschiedenis van het land. 36 ministers, 16 onderministers. Er zijn minder dan 50 coronavirus patiënten aan de beademing in Israël; we hebben meer ministers en onderministers dan patiënten die aan de beademing liggen. We kunnen een minister of onderminister naast elk bed plaatsen en dan blijven er nog twee over ‘, bespotte hij.

“Israëliërs verdienen beter “, zei Lapid.

Advertentie (4)