Opening scholen in Israël zorgt voor veel verwarring

In Noord-Israël wordt een school ontsmet Foto: gemeente Nof Galil

Terwijl Israël zucht onder een zware hittegolf met temperaturen tot 45°C, zijn zondag zo goed als alle scholen weer opengegaan. Met uitzondering van scholen in de paar gebieden waar nog sprake is van een hoog besmettingspercentage.

De problemen die zich voordoen worden veroorzaakt door de opgestelde regels van het ministerie van Volksgezondheid.

De schoolbusdiensten zijn vanaf zondag geleidelijk hervat na een overeenkomst tussen de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs. Leerlingen reizen in vaste groepen en met steeds dezelfde bussen. In iedere bus is een begeleider die er voor zorgt dat de kinderen afstand houden. De studenten dragen maskers en mogen niet naast de chauffeur zitten.

Per bus kunnen niet meer dan 20 passagiers vervoerd worden. Dit houdt in dat voor veel scholieren geen plek is en ze uren moeten wachten voor een zitplaats in een bus.

Het probleem wordt bemoeilijkt omdat er geen extra bussen mogen worden ingezet. Volgens een bron in de openbaarvervoersector zijn ze niet op de situatie voorbereid. “Nu de het onderwijssysteem naar volledige activiteit terugkeert, hebben we een richtlijn ontvangen om de studentenlijnen te exploiteren. Maar coronavirus beperkingen staan ​​slechts 20 passagiers tegelijk in een bus toe.”

Op de scholen wordt strikte hygiëne nageleefd, waaronder regelmatig handen wassen en afstand van twee meter tussen de leerlingen houden. Jongere studenten moeten maskers dragen in open ruimtes en tijdens pauzes, oudere kinderen dragen ze ook tijdens het leren.

Een ander probleem is de airconditioning. Hoewel de voorkeur wordt gegeven aan het openhouden van alle ramen is het toegestaan airconditioning te gebruiken mits de ramen dan ook open blijven om voor goede ventilatie te zorgen.

Maar met de hittegolf vanaf zaterdag met temperaturen boven de 40°C, waarbij de harde wind hete lucht de klaslokalen inblaast, wordt het lastig leren vanaf zondag.

Hoe dit wordt opgelost is nog niet bekend.