Zes baanbrekende Israëlische onderzoeken naar huidkanker

De minst voorkomende soort, melanoom, veroorzaakt de meeste sterfgevallen door huidkanker omdat het zich snel verspreidt (metastaseert) naar andere delen van het lichaam terwijl de meest voorkomende huidkankers, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, niet doden.

Daarom richten veel onderzoekers over de hele wereld zich op melanoom, zogenoemd omdat het begint in melanocytcellen die de huid zijn kleur geven, schrijft ISRAEL21C.

De Israëlische huidkankeronderzoeker Carmit Levy van de universiteit van Tel Aviv zat in februari dit jaar in een panel over melanoommetastase van de Melanoma Research Alliance in Washington, terwijl haar collega Ronit Satchi-Fainaro in een sessie zat over nieuwe therapeutische benaderingen.

“We proberen de triggers te begrijpen die ervoor zorgen dat een melanoomtumor metastatisch wordt, omdat dat het dodelijke deel is,” vertelt Levy aan ISRAEL21c. “We proberen het af te breken in de huid voordat het het lymfesysteem binnendringt en zich door het lichaam verspreidt.”

Een overzicht van baanbrekend onderzoek naar melanoom in Israël vind u hieronder:.

  1. Het geheim van hoe melanoom zich verspreidt

In 2016 heeft een team van Israëlische, Europese en Amerikaanse onderzoekers, onder leiding van Levy, het metastatische mechanisme van melanoom ontrafeld .

Ze ontdekten dat een melanoomtumor, voordat hij zich naar andere organen verspreidt, kleine blaasjes met moleculen van microRNA uitzendt. Deze moleculen ‘prepareren’ de dermis van de huid (binnenste laag) om de kankercellen te ontvangen en te transporteren.

De onderzoekers vonden chemische stoffen die het proces kunnen stoppen en zijn daarom potentiële kandidaat-geneesmiddelen. Levy vertelt ISRAEL21c dat dit onderzoek nog steeds loopt.

Een andere veelbelovende uitkomst van dit baanbrekende onderzoek: de veranderingen in de dermis veroorzaakt door het microRNA, evenals de aanwezigheid van de blaasjes, kunnen artsen helpen bij het diagnosticeren van melanoom in de vroegste stadia.

Levy zei dat deze studie “een belangrijke stap was op weg naar een volledige remedie tegen de dodelijkste huidkanker. We hopen dat onze bevindingen het melanoom zullen veranderen in een niet-bedreigende, gemakkelijk te genezen ziekte. ”

  1. Melanoma nano-vaccin

Wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv onder leiding van Satchi-Fainaro ontwikkelen een nanovaccin tegen melanoom .

Ze injecteerden muismodellen met nanodeeltjes van twee peptiden, uitgedrukt in melanoomcellen. Deze behandeling stimuleerde het immuunsysteem en bereidde het voor op het identificeren en aanvallen van cellen die deze twee peptiden bevatten – net zoals vaccins doen voor virale ziekten.

Het nanovaccin bleek tot dusver effectief bij het voorkomen van melanoom bij gezonde muizen; bij de behandeling van primaire melanoomtumoren bij muizen; en bij de behandeling van metastatisch hersenweefsel van melanoompatiënten.

Het model van Satchi-Fainaro zou ook een basis kunnen vormen voor aanvullende nanovaccins tegen kanker.

Voorkomen dat melanoom dodelijk wordt

Prof. Carmit Levy, links, en Dr. Tamar Golan van de Universiteit van Tel Aviv. Foto: Carmit Levy

Levy en collega Tamar Golan ontdekten dat vetcellen een eiwit overbrengen waardoor melanoomcellen dodelijk kunnen worden en zich agressief over de huid kunnen verspreiden.

Ze hebben dat proces met succes geblokkeerd in muismodellen. Nu worden bestaande medicamenteuze therapieën voor andere soorten kanker getest om de eiwitoverdracht van vetcellen naar melanoomcellen te blokkeren.

Het geval van de geperste kern

Beeld van een muismelanoomcel die binnen een collageenmatrix migreert. De matrix dwingt de cel te krimpen en te verlengen. De kern is geel gemarkeerd en het cytoskelet van de cel is rood. Foto ter beschikking gesteld door Dr. Gabi Gerlitz

Moleculair bioloog Gabi Gerlitz van Ariel University bestudeert wat er gebeurt met de kern van melanoomcellen tijdens migratie, een belangrijke stap in metastase. De kern van elke cel bevat zijn genetisch materiaal, de chromosomen.

Wanneer melanoomcellen migreren, knijpen ze zichzelf in om door bloedvaten of weefsels te gaan. Door te knijpen worden de chromosomen in de kern gecondenseerd, waardoor zowel fysieke als genetische veranderingen worden veroorzaakt die migratie mogelijk maken.

Gerlitz’s laboratorium toonde in muisstudies aan dat het interfereren met condensatie in de kern met succes de migratie verstoort. Lopende onderzoeken zoeken naar factoren op de nucleaire envelop die chromosoomcondensatie en celmigratie beïnvloeden.

5. Langzaam vetzuurmetabolisme = immunotherapie faalt

Prof. Gal Markel van het Ella Lemelbaum Instituut voor Immuno-Oncologie. Foto met dank aan Sheba Medical Center

Immunotherapie – het immuunsysteem versterken om kanker te bestrijden – is succesvol bij slechts 40% van de melanoompatiënten.

Een reden zou de snelheid van het vetzuurmetabolisme van een melanoompatiënt kunnen zijn, volgens een onderzoek naar gemanipuleerde muizen door onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv, het Sheba Medical Center, het Salk Institute en de Yale School of Medicine.

Wanneer vetzuren langzaam metaboliseren, hebben kankercellen de kans zich te “verbergen” voor de T-cellen van het immuunsysteem die ze zouden moeten vernietigen.

Voor de korte termijn kan deze ontdekking artsen helpen bij het kiezen van de beste kandidaten voor immunotherapie – patiënten met een sneller vetzuurmetabolisme. In de toekomst kan het mogelijk zijn het vetzuurmetabolisme te versnellen om immunotherapie bij meer patiënten effectief te maken.

  1. Persoonlijke immunotherapie

Een andere mogelijke reden waarom immunotherapie bij 60% van de melanoompatiënten faalt, is wanneer de tumorcellen differentiëren in meer diverse subtypen, die het immuunsysteem moeilijker kan doden.

Die bevinding komt uit een muisstudie uitgevoerd door wetenschappers van het Weizmann Institute of Science, Hebrew University-Hadassah Medical School en Technion-Israel Institute of Technology met collega’s uit de Verenigde Staten en Engeland.

De Israëlische onderzoekers van die groep ontdekten, samen met andere internationale wetenschappers, ook een mogelijke manier om het slagingspercentage voor immunotherapie  met melanoom te verhogen door het immuunsysteem te trainen om melanoomcellen beter te herkennen en te targeten.

Ze zochten naar ‘wegwijzers’ van melanoom bij muizen en selecteerden die voor elk geval. De methode bleek effectief tegen 90% van de cellen.

Elk van deze ontdekkingen kan waardevol zijn bij het ontwikkelen van gepersonaliseerde protocollen voor immunotherapie met melanoom.

Advertentie (4)