Een uit Israëls onafhankelijkheidsoorlog daterende muurschildering ontdekt

De 72 jaar oude muurschildering gevonden in Mevaseret Zion ( Foto: de Raad voor de instandhouding van erfgoedsites in Israël )

Nadat tijdens bouwwerkzaamheden in Mevaseret Zion nabij Jeruzalem een muur was ingestort, werd er een muurschildering ontdekt die was getekend door een Israëlische soldaat tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van Israël in 1948.

De 72 jaar oude muurtekening werd gevonden op de overblijfselen van een huis dat voorheen eigendom was van Arabieren, die woonden in een gebied dat deel uitmaakte van het dorp Al-Qastal, dat in april 1948 door de IDF werd veroverd tijdens operatie Nachshon, en na zware verliezen aan beide kanten werd verlaten door de Arabische bevolking.

Tijdens de slag werd Abd al-Qadr al-Husseini gedood, de leider van de Arabische strijdkrachten in de regio Jeruzalem, en het bekende Kastal kasteel (Al-Qastal) werd veroverd, hedendaags nationaal erfgoed.

Op de restanten van een nabij gelegen huis werd een hoofdweg van verhard wegdek voorzien en werd een handelscentrum gebouwd. Op het terrein waar de bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd is een stenen muur ingestort, waardoor de overblijfselen van het huis en de muurschildering werden onthuld.

De muurschildering is zo getekend dat het lijkt op de voorpagina van de krant “Al HaMishmar”, een Israëlische krant die van 1943 tot 1995 in Israël werd gepubliceerd.

Detailopname van de muurschildering. Foto: de Raad voor de instandhouding van erfgoedsites in Israël

De kop van de muurschildering luidt: “Het dorp Qalunya is veroverd; het Qastal is in onze handen”, naast een tekening van IDF-troepen die het kasteelfort beklimmen.

Aan de linkerkant van de muurschildering is een zinkend schip te zien met de titel: “Een schip dat zinkt in Bari, Italië – een Arabisch wapenschip”, samen met een tekening van een gewapende IDF-soldaat.

Het lijkt erop dat de muurschildering is geschilderd door een soldaat die tussen 3 en 9 april heeft deelgenomen aan de strijd om Al-Qastal en later deelnam bij de verovering van het dorp Qalunya, 6 kilometer ten westen van Jeruzalem.

De muurschildering wordt in zijn geheel verwijderd en in een veilige opslag geplaatst totdat Mevaseret Zion zijn ‘Heritage Centre’ heeft voltooid, waarna de muurschildering daar permanent zal worden tentoongesteld.

Ondertussen is de Raad voor het behoud van erfgoedlocaties op zoek naar de soldaat die de muurschildering heeft geschilderd, of naar een van de leden van de eenheid waarin hij diende die misschien de oorspronkelijke kunstenaar zou kunnen noemen.

“We gaan ervan uit dat de muurschildering is geschilderd door een soldaat die deelnam aan de strijd tussen Al-Qastal en Qalunya,” zei het hoofd van de gemeente Mevaseret Zion, Yoram Shimon, “Het is mogelijk dat de soldaat diende in de Palmach of de Etzioni Brigade die het kasteel veroverde en het bewaakte na een moeilijk gevecht.’

“De soldaat schilderde de muurschildering op een Arabisch huis dat vernietigd en begraven en was”, voegde Shimon toe: “We schatten dat het schilderij meer dan 70 jaar geleden met de restanten van het huis is begraven. Dit is een zeer belangrijke historische vondst. Dergelijke vondsten zijn er op in dit gebied niet veel. We zouden graag willen weten wie het schilderij heeft geschilderd, die als hij nog leeft, vandaag rond de 90 zou moeten zijn.”

Omri Shalmon, uitvoerend directeur van de Council for Conservation of Heritage Sites in Israel, een organisatie die erfgoedlocaties in Israel beheerd: “We beschouwen het behouden van de erfenis van de strijd voor de Israëlische onafhankelijkheid en de bescherming ervan als een zeer belangrijke waarde, en we zullen samenwerken met de lokale raad om deze ontdekking te redden en te bewaren.”