Eerste podcast van de Israëlische ambassade in Nederland

Onderaan dit artikel kunt u de podcast beluisteren

De Israëlische ambassadeur Naor Gilon vertelt in de eerste podcast van de Israëlische ambassade in Den Haag hoe hij zijn tijd in Nederland tot nu toe heeft beleefd. Niet lang na zijn komst naar ons land is de coronavirus-pandemie uitgebroken.

Dhr. Gilon spreekt ook over de wijze hoe Israël met de coronacrisis is omgegaan en de gevolgen hiervan voor de Israëlische economie. Hij voorspelt een relatief snel herstel, doordat circa 50% van de Israëlische economie afkomstig is van de hightech industrie, en deze sector wellicht nog meer dan voorheen nodig is.

Beeldvorming en veiligheidssituatie

De ambassadeur wordt tijdens het interview in deze podcast ook gevraagd over de beeldvorming van Israël in de media en bespreekt de veiligheidssituatie.

“Iran is geen theoretische bedreiging, wij nemen de woorden van Iran over de vernietiging van Israël zeer serieus.”

Over de beeldvorming vertelt de Israëlische ambassadeur:

“Veel mensen zien de Palestijnen als de underdog en kiezen daarom automatisch partij voor hen. Daar kunnen wij helaas niets aan veranderen. Ze zien niet het grote plaatje: Israël is een heel klein en smal land met 9 miljoen inwoners – qua oppervlakte de helft van Nederland – omringd door honderden miljoenen moslims waarvan velen niet blij zijn dat Israël bestaat.”

“Wat is het alternatief? Wij zullen niet de vriendelijke jongen uithangen en met zaken akkoord gaan die zelfmoord betekenen. Israël is niet van plan om zelfmoord te plegen en wij zullen onszelf blijven verdedigen. Wij hebben geen andere keuze. Desalniettemin zullen we zo redelijk en eerlijk zijn als mogelijk.”

“Ik ben een zoon van een holocaust-overlevende en veel familieleden zijn vermoord. Dit zullen we nooit meer te laten gebeuren. Wij in Israel zullen er alles aan doen dat dit niet nog een keer gebeurt.”

Ook aan het woord: Olga Rachamin en Karin Pery.

Ambassademedewerker Olga Rachamin vertelt over de Joodse feestdag Sjavoeot en diplomate Karin Pery over hoe een kort familiebezoek in Israël resulteerde in een acht weken quarantaine in de Israëlische badplaats Netanja. “Herkende zij haar land eigenlijk nog wel terug, in die lockdown?”, vraagt de interviewer zich af.

Een interessante podcast die u hieronder kunt beluisteren of via deze link:

Advertentie (4)