Grote stijging coronavirus besmettingen in Israël; aantal scholen worden weer gesloten

Van links naar rechts: adjunct-directeur Itamar Grotto van het ministerie van Volksgezondheid, directeur-generaal Moshe Bar Siman-Tov en hoofd van de openbare gezondheidsdiensten Sigal Sadetsky tijdens een persconferentie in Tel Aviv op 29 mei 2020. Foto Ministerie van Volksgezondheid

Na weken van slechts enige tientallen besmettingen per dag is het aantal besmettingen met het coronavirus de laatste dagen gestegen waarbij op zaterdag 121 nieuwe besmettingen in 24 uur werden gemeld.

Gezondheidsfunctionarissen zeggen dat de plotselinge stijging voor een groot gedeelte is toe te schrijven aan het openen van de scholen twee weken geleden.

Vrijdag werd bekend dat bijvoorbeeld 78 besmettingen afkomstig waren van de Gymnasia school in Rehavia, Jeruzalem, waar 64 studenten en 14 medewerkers in quarantaine werden gezonden.

In Tel Aviv moesten donderdag 30 kinderen en drie personeelsleden van een kleuterschool voor kinderen van migranten in quarantaine nadat bij een kind het coronavirus was geconstateerd.

Er zijn 32 scholen in het hele land geïdentificeerd als “centra” van nieuwe coronavirus gevallen zei Sigal Sadetsky, hoofd van de openbare gezondheidsdiensten bij het ministerie van Volksgezondheid.

“Het is ons helaas duidelijk dat de omstandigheden op scholen zo zijn ​​dat mensen met het coronavirus worden geïnfecteerd”, zei ze.

De regering heeft dan ook besloten om scholen waar besmettingen voorkomen voorlopig te sluiten.

Vrijdag werd gemeld dat in het Hille Yaffe Medical Center in de stad Hadera 41 zorgwerkers in quarantaine moesten nadat twee verpleegsters het virus hadden opgelopen.

In het Soroka ziekenhuis in Tel Aviv moesten 31 medewerkers in quarantaine na in contact te zijn geweest met een art die met het virus besmet bleek.

Tijdens een vrijdagavond ingelaste persconferentie zei de directeur-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Bar Siman-Tov, dat het groeiende aantal gevallen ook is toe te schrijven aan een “sfeer van euforie en zelfgenoegzaamheid” onder Israëli’s die “de regels niet in acht nemen”, zoals het dragen van mondkapjes, 2 meter afstand van elkaar houden en het handhaven van de hygiëne.

Zaterdag zijn dan ook de eerder gesloten drive-in-test locaties weer heropend, zoals in Tel Aviv in het Hayarkon park, het Teddy Stadium in Jeruzalem en test faciliteiten in Beersheba en Haifa, waar Israeli’s met auto’s naartoe kunnen rijden en zich vanuit de auto kunnen laten testen.

Men houdt er rekening mee dat nu cafés en restaurants weer open zijn en veel mensen er tijdens Sjavoeot op uit trokken, het aantal besmettingen zal blijven toenemen.

Gezondheidsfunctionarissen zijn ook bezorgd over het feit dat er minder mensen worden getest. Hoewel er op het hoogtepunt van de pandemie dagelijks ongeveer 13.000-14.000 mensen werden getest, zijn die aantallen de afgelopen weken aanzienlijk gedaald.

Advertentie (4)