Netanyahu: ‘pandemie smeult voort en laait zo weer op’

Drukte in tel Aviv zonder mondkapje of afstand bewaren. Screenshot tv

In een toespraak op televisie riep premier Netanyahu de Israëlische bevolking op zich te houden aan de drie belangrijkste regels om het virus binnen de perken te houden. De aanleiding voor de toespraak was de grote stijging van het aantal besmettingen op vrijdag, waarbij er 121 nieuwe gevallen werden gemeld.

De afgelopen twee weken kwamen er slechts enkele tientallen nieuwe besmettingen per dag bij. Maar vrijdag veranderde dit en nam het aantal besmettingen snel toe.

“De coronavirus pandemie is niet achter ons” waarschuwde Netanyahu, ‘het smeult en bij het minste geringste laaien de virus vlammen weer op”.

Netanyahu hamerde er op om de drie belangrijkste regels na te blijven leven: het regelmatig handen wassen, buiten mondkapje dragen en 2 meter afstand houden.

Volgens Netanyahu zullen de komende dagen belangrijk zijn. De premier waarschuwde dat Mocht er sprake zijn van opnieuw een stijging boven de honderd gevallen per dag, er niet geaarzeld zal worden om de beperkingen weer in te voeren voor zowel het openbare leven als ook de economie.

Netanyahu riep de bevolking op om meer discipline te tonen en niet te doen alsof het virus niet meer bestaat.

Op dit moment zijn er 1.917 mensen in Israël besmet met het virus, waarvan er 116 in het ziekenhuis liggen. 36 zijn in kritieke toestand waarvan 34 aan de beademing. 284 mensen zijn in Israël tot nu toe aan het coronavirus overleden.

In Tel Aviv werden 200 boetes van 5.000 shekel (1.285 euro) uitgedeeld aan bedrijven in de stad, waaronder de populaire nachtclub Ha’Oman 17, waar honderden bezoekers van deze club zich niet aan de regels hielden. De eigenaar is opgeroepen voor een hoorzitting, volgens berichten in de Hebreeuwse media.

Een mede-eigenaar van Ha’Oman 17 vertelde zaterdagavond aan Channel 12 News dat de club een privéfeest organiseerde voor ongeveer 600 mensen. Er werden mondkapjes aan de deur uitgedeeld, maar ‘mensen luisterden niet’.

In Haifa werden drie horeca bedrijven beboet en daarna gesloten wegens het niet naleven van de regels.

Advertentie (4)