Gebruik van Israëlische technologie in Iran verboden

Iraanse president Hassan Rouhani. Screenshot YouTube

Nieuwe wetgeving in Iran verbiedt elk gebruik van Israëlische software- en hardwareproducten.

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft dinsdag een bevel uitgevaardigd om de vorige week aangenomen wet uit te voeren die elke samenwerking met Israël verbiedt, inclusief het gebruik van Israëlische software en hardware meldt de Times of Israël.

De wet werd vorige week door het parlement en de Guardian Council goedgekeurd. Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie, evenals de Hoge Nationale Veiligheidsraad (SNSC) en de Rechtspraak moeten de wet nu uitvoeren.

De Guardian Council is een toezichthoudende instantie die toezicht houdt op de wetgeving om ervoor te zorgen dat deze in overeenstemming is met de ‘criteria van de islam en de grondwet’.

De nieuwe wet geeft Iran een gevoelige financiële klap. Zo zouden bijvoorbeeld alle computers moeten worden vervangen waar Intel processoren in zitten. Deze zijn deels ontwikkeld en ontworpen in Israël. Rivaal processormaker AMD heeft geen Israëlische onderzoekcentra, dus daar kan het Iraanse regime naar uitwijken. Maar daar houdt het niet bij op.

De meeste routers in de backbone van het Internet zijn van Cisco Systems. De vraag is of Iraniërs nog op het Internet mogen komen daar Cisco Israël centraal staat in de voortdurende ontwikkeling van routers door de Amerikaanse multinational. Ook cloud opslag is gebaseerd op Israëlische technologie, zo ook als USB drives ontwikkeld door het Israëlische M-Systems.

Uitgaande van de centrale plaats van Israëlische innovatie en technologie voor zoveel aspecten van het moderne leven, zal de nieuwe anti-Israëlische wetgeving indien geïmplementeerd zoals vereist door het Iraanse parlement, het de Iraanse bevolking nog erg moeilijk maken om met de buitenwereld de communiceren. Misschien is dat ook de bedoeling.

Advertentie (4)