“Israël start medio juli met passagiersvluchten”, zegt directeur Ben-Gurion Airport

Ben Gurion Airport vanuit de lucht. Screenshot YouTube

Half juli op zijn vroegst zal Israël de passagiersvluchten van en naar het land hervatten, die gestopt zijn vanwege de wereldwijde coronavirus pandemie, aldus het hoofd van Ben-Gurion International Airport, dinsdag tijdens een rondleiding met functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid.

De algemeen-directeur van Ben Gurion Airport, Shmuel Zakai, zei dat zelfs wanneer de vluchten uiteindelijk opnieuw worden opgestart, het aantal vertrekkende en aankomende vliegtuigen voor de nabije toekomst laag zal blijven.

“Door regels voor sociale afstand op luchthavens kunnen we de passagierscapaciteit niet maximaal vergroten”, zegt Zakai. “Als we dit tempo volhouden, zullen we vanaf half juli en niet eerder enkele tientallen vluchten dagelijks zien vertrekken vanaf de luchthaven. Zolang er geen vaccin is voor het coronavirus en de ziekte zich blijft verspreiden over landen, zal daar geen significante verandering zijn.”

De Israel Airports Authority heeft een plan voorgelegd aan hoge ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid, waarin zij schetsen hoe passagiersvluchten opnieuw kunnen worden gelanceerd nu besmettingspercentages van het coronavirus in het hele land blijven dalen.

Verplicht temperatuurcontroles, mondkapjes

Reizigers zullen bij aankomst en vertrek aan temperatuurcontroles worden onderworpen en moeten net als overal in het land verplicht mondkapjes dragen. Mensen die zelf niet gaan reizen via de luchthaven, mogen de terminals niet meer betreden.

Verspreid over het terrein van de luchthaven zullen handdesinfectie-posten worden geplaatst en in wachtruimten worden afstanden gemarkeerd, om ervoor te zorgen dat reizigers op veilige afstand van elkaar blijven.

“Groene landen”

Israël zal landen met lage coronavirus gevallen als “groene landen” markeren, waarnaar onderling vliegverkeer kan worden opgestart, zonder een verplichte quarantaine van 14 dagen voor reizigers. Daarover is Israël met diverse landen in gesprek, zodat dit principe vica versa kan worden toegepast.

De lijst met zogenaamde “groene landen” omvat onder meer Oostenrijk, Griekenland, Cyprus, Seychellen, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië, Montenegro en IJsland.

Passagiersvluchten Amsterdam – Tel aviv

Israël lijkt op dit moment niet happig om passagiersvluchten mogelijk te maken vanuit ‘niet-groene landen’, waar Nederland thans toe wordt beschouwd.

Er zijn geen persverklaringen afgegeven door de autoriteiten in Israël, of berichten in Israëlische media verschenen, waaruit kan worden opgemaakt wanneer passagiersvluchten van- en naar Israel zullen worden opgestart.

Desalniettemin zijn sinds kort directe vluchten te boeken naar Tel Aviv via de website van Transavia, startend per 11 juni aanstaande. Kosten: maar liefst 505 euro per enkele vlucht.

Via KLM.nl zijn er per 4 juli directe vluchten te boeken van- en naar Tel aviv.
Kosten: 218,90 euro voor een retour ticket.

Wij zouden iedereen aanraden nog even te wachten met het boeken van vliegtickets, tot Israël officieel toestemming heeft gegeven om passagiersvluchten vanuit Nederland op Ben-Gurion Airport te laten landen – en onder welke voorwaarden.

Zal Nederland te zijner tijd niet als “groen land” worden beschouwd, dan ligt het voor de hand dat reizigers eerst 14 dagen in zelfquarantaine moeten gaan. En dan is het nog maar de vraag of u voorlopig wel naar Israël op vakantie wilt gaan.