Grootste ziekenfonds Israël dringt aan op voorbereiding tweede coronavirus golf

Medewerkers van MDA die coronavirus testen uitvoeren. Foto: Magen David Adom Israel

Het grootste ziekenfonds van Israël heeft een plan opgesteld om het land voor te bereiden op een mogelijke tweede golf van coronavirus infecties. Maccabi Healthcare Services waarschuwt dat Israël voorbereid moet zijn om de komende winter honderdduizenden mensen te testen.

Het plan werd eerder deze week aan de minister van Volksgezondheid, Yuli Edelstein, overhandigd, voordat het in de openbaarheid werd gebracht.

Het plan van Maccabi is eigenlijk een waarschuwing voor een tweede coronavirus golf die komende winter mogelijk gelijk zou kunnen vallen met het jaarlijkse griepseizoen, waardoor grote aantallen mensen zullen vrezen dat ze COVID-19 hebben, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, aangezien beide aandoeningen vergelijkbare symptomen hebben, zoals bijvoorbeeld ademhalingsmoeilijkheden. In tegenstelling tot de griep kan COVID-19 zich echter snel ontwikkelen tot een meer ernstige aandoening.

Maccabi CEO Ran Saar schreef in het plan dat “tweehonderdduizend mensen door griepachtige coronavirus symptomen zullen hebben en naar gezondheidsklinieken rennen, waardoor Israel tienduizenden coronavirus tests per dag moeten uitvoeren”. Hij voegde daaraan toe dat “iedereen bang zal zijn voor het coronavirus en we zullen de tests moeten verdubbelen, ouderen moeten beschermen en anders moeten werken in de gezondheidsorganisaties.”

In het Maccabi-document worden scenario’s geschetst waarin er wekelijks 4.000 mensen met het coronavirus zouden kunnen worden gediagnosticeerd en nog eens 200.000 met ademhalingsmoeilijkheden. In het ergste geval zouden er wekelijks 25.000 gediagnosticeerd kunnen worden onder 250.000 mensen met ademhalingsmoeilijkheden.

Waar tijdens de recente uitbraak het aantal virustests een piek van ongeveer 12.000 tests per dag bereikte zou het land voor de winter klaar moeten zijn om zo’n 30.000 virustests per dag uit te voeren, schrijft Maccabi in het plan.

Verder wordt in het plan opgeroepen dat het afvalwater moet worden getest voor vroege identificatie van virus hotspots. Er moeten duidelijke definities zijn van welke informatie nodig is om de verspreiding van infecties te volgen en die gegevens moeten beschikbaar worden gesteld aan alle gezondheidsorganisaties die het virus bestrijden, en er moet een nationaal aankoopsysteem moet komen om medicijnen, vaccins en beschermende uitrusting te verkrijgen, aldus het plan.

Maccabi drong er ook op aan dat de behandeling van viruspatiënten zoveel mogelijk thuis wordt uitgevoerd, in plaats van in ziekenhuizen.

‘Het middelpunt van de volgende golf zal in de gemeenschap zijn en niet in de ziekenhuizen’, schreef Saar.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl