Het toeristen seizoen is in Israël geopend, maar alleen voor Israëlis

Drijven in de Dode Zee. Screenshot YouTube

Het toeristenseizoen is in Israël te begonnen, met openluchtmarkten, entertainmentattracties, nationale parken, stranden, kabelbanen, zwembaden en hotels die allemaal zijn geopend en de lokale bevolking uitnodigen om erop uit te trekken en te genieten van wat het land te bieden heeft.

‘Veel plezier’, zei premier Benjamin Netanyahu dinsdagavond tijdens de aankondiging van het regeringsbesluit van de opheffing van de sluiting die begin maart was opgelegd aan toeristische attracties, zwembaden en eetgelegenheden om de verspreiding van de roman in te perken coronavirus.

Natuurlijk, er gelden nog steeds beperkingen, zoals het dragen van gezichtsmaskers, 2 meter afstand houden, het regelmatig wassen van handen en het maken van reserveringen bij restaurants en attracties, maar dat weerhoudt niemand er van er op uit te trekken.

“Ik kijk er echt naar uit”, zegt Shelley Brinn, directeur van Tour Adumim , die activiteiten organiseert variërend van museumprogramma’s tot kameel rijden in de Adumim-regio tussen Jeruzalem en de Dode Zee. 

“Nu er geen buitenlandse toeristen naar Israël kunnen komen is dit een geweldige kans voor de lokale bevolking om eindelijk naar buiten te gaan en nieuwe regio’s in Israël te verkennen waar ze nog niet eerder zijn geweest”, zegt Brinn.

Israël is wereldberoemd om zijn lokale bezienswaardigheden, religieuze bezienswaardigheden, spectaculaire stranden, fantastisch eten, historische archeologie, geweldige markten, extreem sportplezier en een bruisend nachtleven. Dit is een land dat bol staat van het toeristische aanbod. 

“Dit zijn dezelfde ervaringen die Israëli’s zouden opdoen in Amsterdam, Barcelona en de rest van de wereld. Er is geen reden om het hier niet te doen. Er valt nog veel te leren en er is veel heerlijks te proeven, ”zegt Inbal Baum, oprichter van Delicious Israel- rondleidingen. 

Carmel markt Tel Aviv. Screenshot YouTube

“De markten in Israël hebben elk denkbaar type voedsel en er valt zoveel te leren over de geschiedenis en diversiteit. Voor de lokale bevolking voegen we meer van de internationaal etnische voedselopties toe die we normaal niet in onze tours zouden opnemen, ” zegt Braun.

Na een wandeling op de markten kan een wandeling in de natuur een goede volgende stap zijn. Nationale parken gingen eerder deze maand open voor het publiek, met verplichte registratie vooraf om bezoekersquota te behouden. De grootte van het land zorgt voor snelle toegang tot verschillende topografieën.

Zo is bijvoorbeeld de Berg Hermon Ski-site open en kondigde vanaf 29 mei gratis rondleidingen aan op Berg Hermon (met registratie vooraf). Gidsen van de Vereniging voor de Bescherming van de Natuur in Israël zullen uitleg geven over het gebied waardoor iedereen kan kennis maken met de unieke flora en fauna van de berg Hermon.

De nieuwste richtlijnen gaven ook de opening van zwembaden groen licht. Hoewel veel Israëli’s bekend zijn met hun zwembad in het lokale gemeenschap, is het nu de tijd om de kenmerkende Gordon Pool in Tel Aviv te bezoeken, met uitzicht op de Middellandse Zee, of de Secret Pool in Galilea, gelegen tussen olijfgaarden.

Rafting in de Banias. Screenshot YouTube

Raften over de rivier de Jordaan en de Banias vanuit Kfar Blum  of  Hagoshrim is nu ook weer mogelijk en een ervaring voor het hele gezin. Het huren van kajaks, surfplanken en paddleboards is op de meeste stranden in het hele land mogelijk. En voor de meer avontuurlijk ingestelde Israëlis zijn er kajaktochten in de Rosh Hanikra-grotten of de Dode Zee.

Ondertussen zijn de musea ook heropend voor het publiek. Veel van de musea hadden tijdens de afsluiting speciale virtuele rondleidingen door exposities. maar nu kan iedereen weer een museum bezoeken.

En ook de religieuze sites zijn weer open voor het publiek – wat betekent dat het nu de kans heeft om enkele van de bekendste heilige sites van het land te bezoeken zonder massale drukte.

Maar niet alle hotels zijn open gegaan. “Lokaal toerisme is niet uitgebreid genoeg om alle hotels te openen”, vertelde de presidnt van de Israëlische hotelassociatie Amir Hayek aan de Hebreeuwse krant Ynet . “We hebben een punt bereikt waarop hoteliers zich moeten afvragen of het de moeite waard is, ook al laten ze sommige hotels weer opengaan.

Voorafgaand aan de coronavirus pandemie werd verwacht dat 2020 het record van 4,5 miljoen toeristen in 2019 zou verbreken. Dat gaat dit jaar dus niet gebeuren.

Er wordt gehoopt dat half juli de grenzen van Israël weer open zullen gaan en de eerste toeristen mondjesmaat het land zullen gaan bezoeken.

Maar alles valt of staat of het coronavirus in bedwang kan worden gehouden. Er heerst dus nog veel onzekerheid.

In ieder geval zal het dit Shavuot weekend druk zijn op de toeristische plekken van het land, en zullen de stranden en terrassen vol met bezoekers zijn.

Het geeft een klein beetje het gevoel dat het leven weer een vorm van normaal heeft bereikt in Israël.

Advertentie (4)