President Rivlin bezocht Kfar Haroeh Yeshiva om alvast Shavuot te vieren

President Rivlin tijdens zijn toespraak. Foto Mark Neyman (GPO)

President Reuven Rivlin bezocht woensdag de Kfar Haroeh Yeshiva voor een bezoek en een gezamenlijke studiesessie. De president werd verwelkomd door de directeur van de Yeshiva, Pini Efrati. De gezamenlijke studiesessie werd geleid door Rabbijn Yaakov Haviv, hoofd van de Yeshiva.

Bij aankomst werd de president begroet door studenten die hem enthousiast toezongen, iets wat overal gebeurt, waar de president, een echte Vader des Vaderlands, zich laat zien.

De president begon zijn toespraak door te spreken over de oprichters van de Yeshiva, Rabbijn Moshe Zvi Neria en Rabbi Avraham Zuckerman.

“In de joodse traditie werden de dagen van de Omer een soort rouwperiode voor de dood van de leerlingen van Rabbi Akiva die elkaar niet respecteerden. Rabbijnen Moshe Zvi Neria en Avraham Zuckerman wilden het genezingswerk beginnen voor hun daden hier, op deze heuvel.”

Ze voedden generaties studenten en Bnei Akiva-leden op volgens de woorden van Rabbi Akiva ‘Heb je medemens lief als jezelf; dat is de belangrijkste regel van de Thora ‘. Ze veranderden die waarde van verbinden, respecteren en van elke persoon houden in hun banier. Dat spandoek is een levenswerk, ook een essentiële taak voor onze generatie. Om de draden te vinden die alle delen van de mensen met elkaar verbinden, om bruggen te bouwen tegenover barrières”, zei hij.

De president ging verder en zei: “we horen tegenwoordig weer ‘ons en zij’, ‘zij en wij’. Ik zeg: wacht, wacht even, laten we even stoppen. We hebben één land – klein en geliefd. Een land dat sterker is dan zijn delen, dat elke uitdaging aankan, dat floreert bij elke uitdaging. We hebben net 72 jaar Israëlische onafhankelijkheid gevierd en we herinneren ons hoe dit wonder niet als vanzelfsprekend moet worden beschouwd. We moeten voor ons huis zorgen. Het oneens zijn en ruzie maken is toegestaan, maar laten we ons niet laten meeslepen door bombastische uitspraken, haat en onenigheid, zelfs als het moeilijk en diep pijnlijk is. We zijn het verschuldigd aan de generaties die ons voorgingen en we zijn het niet minder verschuldigd aan onze kinderen, onze kleinkinderen, aan iedereen.”

Over de afgestudeerden van de Yeshiva zei de president: “Van de 13 studenten die zo’n 80 jaar geleden zijn heuvel beklommen, is een wereld van Thora gegroeid – Israëlisch, nationalistisch, zionistisch, onderscheiden. Meer dan 100 van de afgestudeerden en studenten van deze Yeshiva zijn gevallen in de oorlogen van Israël, vanaf de oprichting van de staat en in de Joodse strijdorganisaties tot op de dag van vandaag. Uit deze prachtige Yeshiva zijn de Hesder Yeshivot, de Ulpanot voor meisjes, de pre-leger academies en de hogere Yeshivot gegroeid. Enkele van mijn beste vrienden in de Knesset zijn afgestudeerden van de Yeshiva, waaronder Rabbijnen Druckman, Katzele, Hanan Porat en anderen. De Bnei Akiva Yeshiva in Kfar Haroeh, die 80 jaar bestaat,, is een symbool geworden van religieus zionisme, en het religieuze zionisme is ons allemaal dierbaar.”

“Ik hoop en wens dat we op Shavuot allemaal terug kunnen keren naar ons leren in onze synagogen, zorgvuldig en volgens de regels, maar we zullen de Torah graag samen als één ontvangen. ‘Met een dapper hart en met de hulp van Hasjem gaan we zeker omhoog!'”