Israël heeft een wapenopslagplaats van Hezbollah in centraal Syrië vernietigd (video)

Schade veroorzaakt door secundaire explosies in een straat na een vermeende Israëlische aanval op een Hezbollah-wapenopslagplaats nabij Homs in het centrum van Syrië op 1 mei 2020. (Syrische staatsmedia SANA)

Volgens berichten uit Syrië heeft Israël vrijdagmorgen een munitiemagazijn in centraal Syrië gebombardeerd, in een zeldzame aanval op klaarlichte dag, die een enorme explosie veroorzaakte.

De aanval bleek de vijfde aanval te zijn die in de afgelopen twee weken werd toegeschreven aan Israël tegen Iraanse-proxies in Syrië. Minder dan 12 uur eerder hebben Israëlische gevechtshelikopters naar verluidt door Iran gesteunde troepen in de Syrische gedeelte van de Golanhoogte gebombardeerd.

Het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens zei dat de wapenopslag die vrijdagochtend door Israël werd gebombardeerd, zich buiten Homs bevond en raketten en munitie bevatte van de door Iran gesteunde Islamitische terreurorganisatie Hezbollah.

Damascus ontkende officieel dat Israël verantwoordelijk was voor de explosie en zei dat dit het gevolg was van “menselijke fouten” tijdens het transport van munitie, meldde de Syrische staatsmedia, SANA. Dit wordt door defensie-analisten algemeen gezien als een poging om de ​​zoveelste Israëlische aanval op Syrische bodem te verdoezelen om gezichtsverlies te beperken.

Volgens de Syrische media veroorzaakte de aanval enorme secundaire explosies, blijkbaar toen de munitie in het magazijn tot ontploffing kwam. SANA meldde dat bij de ontploffing minstens 10 mensen gewond waren geraakt.

Foto’s en video’s van de scène lieten enorme schade aan de omgeving zien toen granaten en andere munitie in het magazijn door de explosie werden veroorzaakt.

De zeer ongebruikelijke aanval op vrijdagochtend, kwam minder dan een dag na een gerapporteerde aanval van Israël op pro-Iraanse strijdkrachten in Zuid-Syrië.

Kort na middernacht op vrijdag beschuldigde Syrië Israëlische helikopters van het afvuren van ten minste vijf raketten op doelen op de Syrische Golanhoogte, net over de grens met Israël.