Tegen het advies van de National Security Council gaan scholen in Israël gedeeltelijk weer open

Na twee maanden te zijn gesloten heeft een regerings comité onderleiding van premier Netanyahu, besloten vanaf zondag 3 mei scholen gedeeltelijk te openen. Niet iedereen is het daar echter mee eens. Veel ouders hebben aangekondigd hun kinderen niet naar school te sturen. De National Security Council van Israël had geadviseerd de scholen pas vanaf 10 mei te openen. Een groot aantal gemeenten heeft laten weten de scholen voorlopig echter nog gesloten te houden totdat meer over de risico’s bekend is.

Vanaf zondag zullen de 1e tot en met de 3e klas en de 11e en 12e klas naar school terugkeren, terwijl de rest van het onderwijssysteem op 1 juni zal terugkeren.

Kinderopvang en kleuterscholen (0-6 jaar)zullen op 10 mei opengaan.

In de haredi (ultraorthodoxe) scholen zullen de klassen 7 tot en met 12 terugkeren naar school, evenals alle kinderen die zijn ingeschreven voor speciale onderwijsprogramma’s.

Gebieden met een hoog infectiepercentage zullen geen scholen openen, na verzet van het ministerie van Volksgezondheid. Het Ministerie van Onderwijs is door de Nationale Veiligheidsraad gevraagd om een ​​aantal logistieke problemen op te lossen voordat de scholen opengaan.

De National Security Council haad juist geadviseerd dat de opening van het onderwijssysteem met een week wordt uitgesteld, omdat instellingen niet bereid zijn te werken volgens de nieuwe voorschriften van het ministerie van Volksgezondheid, meldde het nieuws van Channel 13 op vrijdag. ‘Het is duidelijk dat niet alle lichamen optimaal zijn voorbereid om te worden geopend’, zei de NSC en waarschuwde dat er meer kwaad dan goed kan zijn dat de staat verhindert door te gaan met verdere stappen om beperkingen op te heffen.

Veel ouders hebben aangekondigd hun kinderen niet naar school te sturen. Zij besloten daar mede toe nadat uit nieuw Israëlisch onderzoek is gebleken dat kinderen ook het virus met zich kunnen dragen en anderen er mee kunnen beslissen.

Binnen enkele minuten na de aankondiging van het kabinet van een gedeeltelijke terugkeer naar school op zondag, zeggen verschillende gemeenten dat ze niet bereid zijn om te voldoen aan het last-minute besluit, waarvan sommigen de regering beschuldigen van het nemen van een onverantwoord besluit.

De burgemeester van Tel Aviv Ron Huldai, zei: “Onze scholen en kleuterscholen zijn schoon en de teams staan ​​klaar, maar we zullen ons niet houden aan regels die zijn opgesteld door mensen die onverantwoordelijk handelen.”

De burgemeester van Ramat Gan, Carmel Schama Hacohen, zegt dat de beslissing ‘losgekoppeld is van de realiteit ‘ en dat Ramat Gan alleen scholen zal openen als alle problemen zijn opgelost.

Ook de gemeenten Bat Yam, Safed en Kiryat Malachi hebben gezegd dat ze zondag de scholen niet zullen laten opengaan.

Bovendien zei het forum van 15 onafhankelijke gemeenten, die naast Tel Aviv, Ramat Gan en Beersheba o.a ook Haifa, Netanya, Ashdod, Rishon Lezion, Petah Tikva en Herzliya omvatten, dat ze zondag geen scholen zouden openen.

“Aangezien onze gemeenten degenen zijn die de beslissingen ter plaatse moeten uitvoeren, willen we verduidelijken dat we onder de gegeven omstandigheden, en gezien het feit dat we nog geen duidelijke en praktische richtlijnen hebben ontvangen voor de heropening van het onderwijssysteem, van mening zijn dat de de door de regering vastgestelde datum stelt ons niet in staat deze op een veilige manier te implementeren ‘, aldus het forum in een verklaring.

Ahmed Tibi, Knesset lid voor de Gemeenschappelijke Arabisch lijst heeft gezegd dat Arabische scholen zondag ook niet zullen opengaan.

Inmiddels heeft het ministerie van Onderwijs laten weten dat scholen die zondag niet open gaan, uiterlijk tot dinsdag te tijd hebben om alsnog hun deuren te openen.