Israël sluit zich aan bij landen die het virus in bedwang hebben

Premier Netanyahu tijdens de video conferentie. Foto GPO

Israël maakt deel uit van een nieuw initiatief onder leiding van Oostenrijk van relatief kleine landen die erin geslaagd zijn het COVID-19 virus voorlopig te hebben verslagen.

De eerste bijeenkomst van de ‘immuun-landen-alliantie’ vond vorige week online plaats met deelname van Denemarken, Griekenland, Tsjechië, Nieuw-Zeeland, Australië, Oostenrijk en Israël.

Terwijl de landen vorige week aangekondigd hebben dat ze hebben afgesproken om de meest recente informatie onderling uit te wisselen over een reeks wetenschappelijke gegevens in de strijd tegen het coronavirus, meldde de Wall Street Journal dat de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz ook het idee had gepromoot om de grenzen onderling voor elkaar te openen.

“Onze landen hebben vroeg en krachtig opgetreden en nu bevinden we ons in een betere positie”, vertelde Kurz de Oostenrijkse media na de bijeenkomst met onder andere de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.”

De landen kwamen ook andere hygiënemaatregelen overeen, zoals het verplicht stellen van het dragen van maskers op vluchten en zelfs bloedonderzoeken voor passagiers om het virus snel te ontdekken.

The Wall Street Journal schreef: “Het blok werkt aan een routekaart om de binnengrenzen te heropenen. In de praktijk zou dit reizen tussen Israël en Griekenland gemakkelijker maken dan tussen Griekenland en Italië, althans voor een tijdje. “

Andere Europese landen zijn tegen dit initiatief, waaronder Duitsland dat ook relatief succesvol is in het indammen van het COVID-19 virus. Duitsland weigerde een uitnodiging om zich bij de alliantie aan te sluiten omdat het de EU verstoort en heeft ook gezegd dat het te vroeg is om te praten over het openen van de grens met Oostenrijk.

De Deense premier Mette Frederiksen zei dat de EU een “zeer belangrijk kader was, maar ik denk dat deze wereldwijde alliantie erg aantrekkelijk is omdat het landen van over de hele wereld bij elkaar brengt”.