PM Netanyahu neemt deel aan videoconferentie met zeven regeringsleiders (video)

Premier Netanyahu tijdens de videoconferentie. Foto Haim Zach (GPO)

Premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag samen met zeven andere prominente wereldleiders deelgenomen aan een videoconferentie georganiseerd door de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz. De leiders bespraken de internationale samenwerking bij het aanpakken van het coronavirus.

De Oostenrijkse kanselier Kurz initieerde het gesprek tussen de zeven leiders, dat omschreven werd als een consultatie tussen de leidende landen over de omgang met het coronavirus. Premier Netanyahu, de Australische premier Scott Morrison, de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, de Deense premier Mette Frederiksen, de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Tsjechische premier Andrej Babis namen deel aan het gesprek dat werd voorgezeten door de Oostenrijkse kanselier Kurz.

De Oostenrijkse kanselier Kurz bedankte premier Netanyahu aan het begin van het gesprek : “Ik wil eerst sommigen van u en vooral Bibi Netanyahu bedanken. Ik herinner me dat we in maart een paar telefoontjes hadden en hij tegen mij zei: jullie nemen in Europa de situatie niet serieus genoeg en vooral in Oostenrijk zou je meer moeten doen.

Dit was zoiets als een wake-up call voor mij. Daarna namen we een aantal moeilijke beslissingen, maar ik denk dat ze goed waren. We hadden een volledige afsluiting vanaf half maart, zoals die ook bij de meesten van u inging.”

Premier Netanyahu informeerde de leiders over de beslissingen en stappen die in Israël zijn genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. Hij wees op het belang van landen om samen te werken en kennis te delen.

Er werd besproken hoe de internationale samenwerking in de strijd tegen het coronavirus kon worden bevorderd en ideeën en methodes uitgewisseld hoe om te gaan met de verspreiding van het virus. Ook veelvoorkomende dilemma’s bij de heropening van de economie kwamen ter sprake en het beleid met betrekking tot de heropening van onderwijsinstellingen.

De regeringsleiders uitten hun bezorgdheid over het uitbreken van een tweede golf van de pandemie en het feit dat het virus naar verwachting nog lang blijft. De leiders merkten ook op dat het lenteweer in Europa kan leiden tot zelfgenoegzaamheid onder de bevolking ten opzichte van het naleven van de richtlijnen.