Marathon stemming in de Knesset begonnen over wetswijzigingen voor nieuwe regering

Foto by Kobi Gideon / GPO

De Knesset begon woensdagmiddag met stemmen over de wetsvoorstellen die nodig zijn om de vorming van een nieuwe regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu en Blue & White leider Benny Gantz mogelijk te maken. De stemming zal naar verwachting doorgaan tot donderdagochtend, omdat er 1000 amendementen van de oppositie zijn.

Het hoofd van de Knesset-commissie die de wetsvoorstellen heeft opgesteld, Blue and White MK Eitan Ginzburg, vertelde het plenum dat de oppositie zich moet schamen omdat ze de tijd van de Knesset aan het verspillen is.

“We beëindigen eindelijk de politieke doodlopende weg”, zei Ginzburg bij de inleiding van de stemming over de wetsvoorstellen.

Zodra de wetsvoorstellen zijn aangenomen, zullen Blue and White zich aansluiten bij de 52 MK’s van Netanyahu en hem aanbevelen bij president Rivlin om een ​​regering te vormen. President Reuven Rivlin zal hem dan een mandaat van twee weken geven.

Maar als de handtekeningen van 61 MK’s ter ondersteuning van Netanyahu niet voor donderdagavond worden ingediend, zou Israël automatisch naar een vierde verkiezingsronde in augustus gaan, wat ook zal gebeuren als Netanyahu de vorming van een regering niet binnen twee weken nadat Rivlin hem het mandaat heeft gegeven, voltooid.

Vooruitlopend op de stemmingen was de oppositie al luid bezig om de te vormen coalitie de grond in te boren met urenlange in de Knesset.

“De enige drijvende kracht achter deze deal is de verdeling van de buit”, zei de mogelijke nieuwe oppositieleider Yair Lapid. ‘Je valt de democratie van Israël aan. Je haalt onze gedeelde waarden uit elkaar. Je creëert een totaal verlies van publiek vertrouwen in de politiek. Je verspilt honderden miljoenen Shekkels aan banen en voordelen ”.

Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman gebruikte zijn toespraak om de premier in verlegenheid te brengen door hardop voor te lezen uit een toespraak van Netanyahu uit 2012, waarin hij het Hooggerechtshof prees en zwoer dat het niet zou worden geschaad. Hij vroeg welke Netanyahu geloofd moest worden.

Meretz leider Nitzan Horowitz waarschuwde dat “Israël de coronavirus crisis zal beëindigen en dan te maken krijgt met een ergere plaag: annexatie, dat bloedvergieten zal veroorzaken.”

Joint Arab List leider Ayman Odeh zei dat honderdduizenden joden en Arabieren samen de straat op moeten om te protesteren tegen deze nieuwe regering.