Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Israëliërs Hadar Goldin, Oron Shaul, Avera Mengistu en Hisham Al-Sayed worden vastgehouden door Hamas in Gaza . Foto familie/Facebook

We hebben gewonnen, nou ja, het lijkt zo: Hoe stevig heeft Israël het coronavirus schijnbaar teruggeslagen, althans in de nationale psyche? Zozeer zelfs dat coronavirus gerelateerde verhalen woensdagochtend in geen van de belangrijkste dagbladen van Israël leiden (slechts één krant, ultraorthodoxe HaPeles, heeft het als top verhaal, en dat is klagen over het feit dat yeshivas niet open mogen.)

 • Het virus, en met name het herstel ervan, is echter nog steeds een groot deel van de structuur van het leven, en daar is voldoende aandacht voor.
 • Met geen doden de afgelopen nacht en slechts 25 nieuwe gevallen, meldt het nieuws van Channel 12 dat “de stabiliserende trend zich voortzet”, hoewel het ook opmerkt dat er nog steeds een aantal hotspots zijn, met name de bedoeïenenstad Hura. Op zijn website wordt het item vergezeld door gezondheidswerkers die springen van vreugde wegens de lage en gunstige cijfers.
 • Een kop op de voorpagina van Haaretz merkt op dat “er een gevoel is van het einde van het coronavirus.”
 • “Tot dusver, hoewel we nog minstens een week moeten wachten, zijn er geen statistieken die een hernieuwde stijging van het infectiepercentage laten zien na het opheffen van beperkingen en de algemene neiging is om de regels te volgen”, schrijft Amos Harel.
 • Israel Hayom, die meldt dat mensen “weer normaal zijn geworden”, en zegt dat regeringsfunctionarissen “kijken hoe de synagogen weer open kunnen”.

Zijn we klaar voor ronde 2? Maar er zijn ook ongebreidelde angsten dat het virus opnieuw kan opduiken, zonder limieten, bijvoorbeeld als het griepseizoen in het najaar terugkeert.

 • Directeur van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman-Tov vertelt de New York Times dat Israël een enorm antilichaam testprogramma start om erachter te komen wie de ziekte had en schijnbaar immuun is, opdat het beleid kan worden gemaakt om zich voor te bereiden op die tweede golf.
 • ‘Dit is de belangrijkste missie: maak je klaar voor de volgende golf, vooral een golf in de winter’, zegt hij in een interview waarover in de Hebreeuwse media uitvoerig wordt gerapporteerd. “Gelukkig kwam de Covid-19 na het griepseizoen. Maar we kunnen niet aannemen dat er geen volgende golf komt of dat het in de zomer zal zijn. ‘
 • “De bevindingen van het onderzoek kunnen de voorbereidingen zijn voor een sterke heropleving van het virus, misschien wanneer ziekenhuizen en gezondheidsklinieken ook bezig zijn met de seizoensgriep”, luidt het stuk.
 • Het financiële dagblad Calcalist meldt dat het Ministerie van Volksgezondheid zich ondertussen voorbereidt op een situatie waarin er 3.000 patiënten zijn die beademingsapparatuur nodig hebben, op zoek is naar 2.000 extra ziekenhuisbedden en een aanzienlijke voorraad en verbetering van de ICU’s van Israël en daar NIS 1.5 miljard € 3,9 miljard) voor nodig heeft, een bedrag wat de schatkist nog moet goedkeuren.
 • “We moeten voorbereid zijn op de volgende golf en proactief profiteren van de tijd die we nodig hebben om de zaken zoveel mogelijk op te zetten”, citeert het uit een brief die Bar Siman-Tov naar de nationale veiligheidsadviseur Meir Ben Shabbat heeft gestuurd.
 • In Israël Hayom schrijft gezondheidsexpert Ran Balicer dat Israël ‘de curve heeft verpletterd’, maar ‘we moeten onszelf keer op keer eraan herinneren dat dit nog niet voorbij is’.

Laat je ouders niet achter: met het herstel dat pas nu begint, is voor velen de eerste golf ook nog steeds erg hier en nu. In Yedioth Ahronoth schrijft Amichai Eteli dat het idee van een “terugkeer naar de normaalheid” voor veel mensen niets meer is dan ” leugens”.

 • ‘Een vader die zijn kind om acht uur op school afzet en haar vijf uur later weer moet ophalen, is niet echt teruggekeerd naar stabiele werkuren. Maar er is geen middagopvang ‘, schrijft hij en klaagt dat niemand om ouders geeft, omdat scholen weigeren langer op hun kinderen te passen dan de gezondheidsfunctionarissen toestaan.
 • De directeur van het ministerie van Volksgezondheid Shmuel Abuav vertelt aan de publieke omroep KAN dat het probleem van de middagzorg naar de achtergrond is verschoven en hij denkt dat ze volgende week mogelijk een oplossing hebben. Maar hij klaagt dat sommige eisen die aan het schoolsysteem worden gesteld, niet realistisch zijn.
 • ‘We gaan geen perceptie creëren dat we op een knop kunnen drukken en alles kunnen afhandelen. We zitten in een gecompliceerde situatie waarin het land en de wereld nog nooit zijn geweest. Niemand viert feest of wordt enthousiast. Er is behoefte aan het herkennen van de realiteit ‘, zegt hij.
 • Walla meldt dat dagopvang medewerkers blijven protesteren en directe gesprekken met het ministerie van Financiën eisen. Onder hun eisen zijn onder meer compensatie voor de tijd dat ze gesloten waren, speciale richtlijnen voor leraren die tijd moeten missen als ze ziek worden, en speciale testprocedures.
 • “Het gedrag van Financiën lijkt op het opgeven van de dagopvang die voor 350.000 kinderen zorgt”, citeert de nieuwssite een overkoepelende groep voor de arbeiders.

Soep leren eten met een masker op: terwijl veel bedrijven en anderen weer actief zijn, zijn restaurants nog steeds gesloten voor het ontvangen van gasten.

 • Maar Army Radio rapporteert over een plan dat is opgesteld door de burgemeester van Tel Aviv, die zo snel als mogelijk is de restaurants wil laten heropenen omdat die een essentieel onderdeel zijn van de cafécultuur van de stad.
 • Volgens het rapport zou het plan alcohol gel op elke tafel en wegwerpmenu’s vereisen, naast andere speciale maatregelen.
 • Channel 12 merkt op dat de stad toestemming wil hebben om de restaurants tegen 15 mei te heropenen, een maand voordat de regering heeft gezegd dat ze zo’n stap in het hele land zou overwegen.
 • In gesprek met ToI zegt gezondheidsexpert Yehuda Carmeli dat uit eten gaan in orde kan zijn: ‘Ik zou niet zeggen dat je niet naar restaurants kan gaan. Als ik met mijn eigen directe familie uit eten ga waar ik woon, en we hebben een apart gebied dat wordt gescheiden door verdelers, kun je een situatie creëren waarin je nog steeds naar een restaurant kunt gaan. Waarschijnlijk heb je 50% bezetting; 100% bezetting kan je niet hebben. Maar zolang mensen zich verantwoordelijk gedragen, kun je het doen. ‘

Trekt Iran zich echt terug? Een van de andere grote verhalen in de Hebreeuwse media is dat het ministerie van Defensie beweert dat Iran zich terugtrekt uit Syrië dankzij zijn proactieve campagne om ze vanuit de lucht te blijven bestoken.

 • “Ambtenaren, die op voorwaarde van anonimiteit spraken, zeiden dat deze inspanning vruchten lijkt af te werpen nu de Iraanse troepen zijn begonnen het land te verlaten, waardoor een klein aantal militaire bases die eerder onder hun controle stonden, werd geëvacueerd “, meldt ToI’s Judah Ari Gross. “De functionarissen zeiden dat, hoewel Israël niet gelooft dat de Iraniërs deze tegenslagen zullen accepteren zonder op de een of andere manier te reageren, een dreigende vergelding niet in het verschiet ligt.”
 • Alom geciteerd zijn opmerkingen van minister van Defensie Naftali Bennett die beweert dat Syrië niet belangrijk is voor Iran, maar leven en dood is voor Israël.
 • Alex Fishman van Yedioth zet vraagtekens bij het idee dat Israël in Syrië veel vooruitgang boekt tegen Iraniërs, en schrijft dat Bennett zijn successen enorm overdrijft, zoals hij in het verleden ook heeft gedaan: “De Iraniërs zijn nergens heen gegaan. De beoordeling is dat ze hun hoofd in de Syrische arena hebben laten zakken, wat voor hen nu minder belangrijk is, tot november. Vervolgens zullen ze zien wie de Amerikaanse verkiezingen wint en dienovereenkomstig een pad kiezen. Een kortzichtige aanpak, die al het einde van het Iraanse tijdperk in Syrië aankondigt, is slechts een herinnering dat gevoelige posten, vooral die waarvoor levens in gevaar moeten worden gebracht en geweld moeten worden gebruikt, geen tijdelijke politieke stations kunnen worden.”
 • ‘Iran meent het ook, en het is niet zeker dat het zal omslaan. De Iraniërs hebben al bewezen dat ze serieus, verfijnd en koppig zijn – als ze de deur uit worden geduwd, komen ze door het raam naar binnen of door de schoorsteen. Nu luchthavens regelmatig worden aangevallen, zullen ze een alternatief vinden ”, schrijft hij.

Gaza-ruilbeurs : Yedioth opent zijn pagina’s met de bewering dat er vooruitgang wordt geboekt in de richting van een ruilovereenkomst voor gevangenen met Hamas, met een rapport in Die Zeit in Duitsland over Duitse en Zwitserse diplomaten die zich bij een Egyptische generaal aansluiten om te onderhandelen.

 • Yedioth’s Ronen Bergman schrijft over het Die Zeit-rapport voordat het zelfs maar uitkwam en zegt dat de “belangrijke informatie die in het Duitse weekblad wordt onthuld” kan getuigen van hun mogelijke kansen op succes.”
 • Hoewel het verhaal een Israëlische functionaris citeert die zegt dat er nu een betere kans is dan ooit, merkt Bergman ook op dat Duitse diplomaten op hun hoede zijn voor het optimisme dat hun tegenhangers in Jeruzalem tonen.
 • Channel 12 meldt dat een Hamas-delegatie dit weekend Egypte zal bezoeken om de onderhandelingen te bespreken, wat volgens haar een teken is dat er mogelijk een deal komt. Het merkt echter ook op dat Hamas officieel beweert dat er geen vooruitgang is geboekt.
 • Ondanks al het achtergrondgeluid, zijn er nog steeds geen bijzonderheden over hoe de deal er zal uitzien. Minister van Transport, Bezalel Smotrich, een extreem-rechtse politicus die gekant is tegen het vrijlaten van gevangenen in een deal, vertelt Army Radio dat “de premier weigerde me op de hoogte te houden van de ruilovereenkomst”.

Gerechtigheid, geschorst: de kwestie van het vrijlaten van gevangenen met bloed aan hun handen is een kwestie die de Israëli’s eerder hebben behandeld en roept herinneringen op aan de laatste grote deal, voor de terugkeer van Gilad Shalit in 2011.

 • In gesprek met ToI hopen Arnold en Frimet Roth, die hun dochter Malki verloren bij een bomaanslag in 2001 in Jeruzalem, eindelijk een hernieuwde gerechtigheid te zien voor één persoon die in die deal werd vrijgelaten, Ahlam Tamimi, die toezicht hield op de bomaanslag maar in 2011 werd vrijgelaten bij de Shalit ruil.
 • De Roths vertellen ToI-redacteur David Horovitz niet alleen over hun herinneringen aan hun dochter en de nasleep van haar tragische dood, maar ook over nieuwe inspanningen waarin ze hopen de Amerikaanse uitlevering van Tamimi uit Jordanië te zien, waar ze een beroemdheid is geworden, met behulp van een wet ontworpen om terroristen te achtervolgen die Amerikaanse burgers in het buitenland vermoorden. De uitlevering zit al jaren vast, maar nu hopen ze dat de VS misschien geneigd is om 1,7 miljard dollar aan steun aan Jordanië in te houden als Amman haar niet uitleverd.
 • ‘Als ik deze gesprekken heb, zie ik Malki’s gezicht voor me’, zegt Arnold Roth. “We zijn niet op zoek naar een belastingvermindering of om ambassadeur te worden. Dit is gerechtigheid voor Malki; dit is onze hoogste roeping. ‘