Israëlische eigenaar van Watergen helpt Gaza aan vers drinkwater

De aan Gaza geleverde machine van Watergen. Foto Watergen

Michael Mirilashvili, Georgisch-Israëlische miljardair, zegt dat hij een oplossing heeft gevonden voor de chronische watercrisis in de Gazastrook. Zijn bedrijf, Watergen, stuurde vorige week de eerste van vele nog te volgen machines naar een ziekenhuis in Gaza in een zeldzaam geval van Israëlisch-Palestijnse samenwerking in de door Hamas geregeerde enclave.

De watersituatie in Gaza is nijpend. Sinds de overname door Hamas van het Palestijnse grondgebied in 2007 hebben de 2 miljoen inwoners van Gaza alleen maar hun levensomstandigheden zien verslechteren.

De infrastructuur van Gaza is beschadigd, elektriciteit is slechts een aantal uren per dag beschikbaar als het al niet uitvalt. Dit draagt bij aan de verontreiniging van het grondwater waardoor een goede afvalwaterbehandeling niet mogelijk is.

Gaza vertrouwt op een watervoerende laag als belangrijkste bron van drinkwater. Maar door overmatige winning is zeewater naar binnen gesijpeld, waardoor 97% van het water in het gebied ondrinkbaar is geworden.

In een interview met The Associated Press zei Mirilashvili dat hij meer watergeneratoren naar Gaza wil sturen “omdat ze onze buren zijn en het is heel jammer om te zien hoe ze lijden aan zulke ernstige watertekorten.”

Hij sprak dagen nadat een van zijn machines, die uit lucht water maakt, op het dak van het Al-Rantisi Medisch Centrum in Gaza City was geïnstalleerd. Slechts een dag na de installatie begon de generator, een grote blauwe kubus van ongeveer de grootte van een automaat, koud, schoon water te produceren voor de kinderkliniek van het ziekenhuis.

De kinderen die in het ziekenhuis van Gaza behandeling voor kanker hebben ondergaan, hebben schoon voedsel en water nodig omdat hun immuunsysteem is aangetast, zei Nima Ashour van het Palestine Children’s Relief Fund, een in de VS gevestigde liefdadigheidsinstelling die de kinderafdeling leidt.

Drukte bij de ingebruikname . Foto Watergen

Het grote tekort aan schoon water maakt de Watergen-machine ‘erg belangrijk’ voor het ziekenhuis, zei ze.

Het Watergen-apparaat werkt op elektriciteit. Maar vanwege veelvuldige stroomuitval zal de machine binnenkort worden aangesloten op zonnepanelen. In de winter kan het apparaat worden aangesloten op conventionele voedingen.

De machine functioneert als een luchtontvochtiger en onttrekt vocht uit de lucht en zet het om in drinkwater. De machine die naar het ziekenhuis in Gaza wordt gestuurd, is een middelgroot model en genereert ongeveer 800 liter per dag. Watergen zegt dat de grootste generatoren duizenden mensen van schoon drinkwater kunnen voorzien. Het bedrijf heeft ook een nieuwe consumentenversie ontwikkeld voor thuisgebruik.

Zelfs de miljardair heeft moeten worstelen met Israëls militaire bureaucratie, die de toegang tot Gaza streng controleert. Mirilashvili zei dat het hem meer dan een jaar kostte om toestemming te krijgen om een ​​eerste Watergen-machine naar Gaza over te brengen. Het werd afgelopen december afgeleverd in een zuidelijke stad voor een apart project.

Nadat hij snel toestemming had gekregen voor het ziekenhuisproject, gelooft Mirilashvili dat de procedure nu gemakkelijker zal worden en dat hij binnen een jaar genoeg watergeneratoren kan leveren om in de dagelijkse drinkwaterbehoeften van het gebied te voorzien. De generatoren kunnen tienduizenden dollars per stuk kosten.

Watergen, die de nieuwe machine aan het ziekenhuis heeft geschonken, zei bereid te zijn om met “aanzienlijke korting” extra apparaten aan Gaza te verkopen.

Watergen heeft zijn machines ingezet in meer dan 60 landen zonder waterinfrastructuur zoals India en Oezbekistan maar ook in ontwikkelde landen die lijden onder droogte zoals Californië.

Mirilashvili heeft de generator aan het ziekenhuis geschonken nadat hij werd benaderd door de Palestijnse zakenman Fayez Husseini, een voormalig directeur van het Palestijnse mobiele telefoonbedrijf Wataniya. Husseini bezit nu een klein bedrijf dat water- en zonne-energieprojecten in Gaza promoot.

Husseini zei dat hij in februari hoorde over de kritieke situatie van het ziekenhuis tijdens een ander project met het Palestine Children’s Relief Fund. Na het bekijken van verschillende opties kwam hij tot de conclusie dat de Watergen-machine de snelste en eenvoudigste oplossing was.

Advertentie (4)