Israëlische startup voorspelt volgende verspreiding van het virus met gebruik van social media

De drie eigenaren van Cobwebs Technologies. Foto Cobwebs

In de maandenlange strijd tegen de uitbraak van het coronavirus is het vaak een kwestie van alle hens aan dek. Voor veel staten, waaronder Israël, betekent dit dat technologieën van inlichtingendiensten een cruciale rol hebben gespeeld bij het volgen van de verspreiding van het virus.

Bij Cobwebs Technologies, in 2015 opgericht door drie alumni van elite IDF-eenheden, zijn cyberspecialisten van mening dat ze de toekomstige verspreiding van het virus nauwkeurig kunnen voorspellen met gebruikmaking van alleen openbaar toegankelijke informatie.

Het bedrijfseigen web-intelligentiesysteem van het in Herzliya gevestigde bedrijf doorzoekt autonoom het internet op zoek naar massa’s relevante gegevens, signalen en patronen, en helpt gewoonlijk klanten die betrokken zijn bij de nationale veiligheid, wetshandhaving en particuliere sectoren in ongeveer 35 landen wereldwijd.

Nu heeft Cobwebs zijn oplossing aangepast om mobiliteitstrends van coronavirus-hotspots te voorspellen, waarbij essentiële inzichten worden beloofd aan beleidsmakers die te maken hebben met cruciale beslissingen om het coronavirus te beheersen.

Terwijl landen zich schrap zetten voor een tweede golf van het coronavirus, implementeert en test Cobwebs momenteel zijn oplossing in tal van Aziatische landen in de Stille Oceaan en Europa, en in verschillende Amerikaanse staten.

“Dit is de broer van de vlindereffect-theorie, die ging over voorspelling voor preventie”, zei Omri Timianker, president van Cobwebs. ‘Onze methodologie is voorspelling voor beslissingen.’

De oplossing van Cobwebs combineert drie enorme lagen openbaar beschikbare gegevens om trends te voorspellen en de volgende mogelijke coronavirus-hotspot: web-intelligentie (WEBINT) op basis van posts op sociale media waarin testen, symptomen en zieke familieleden worden besproken; open source locatiegegevens om mobiliteitspatronen te identificeren; en lokale eigendomsgegevens van gemeentelijke autoriteiten.

“De combinatie van mobiliteitspatronen, web-intelligentie en methodologie kan het vermogen van een beslisser om zijn exitstrategie te voorspellen en te beheren verbeteren”, aldus Timianker.

“Waar we ons op richten zijn trends. Het kan me niet schelen wie de signalen geeft, we proberen alleen de signalen op te vangen en te zien hoe het zich verspreidt – het is niet opdringerig. De dag na het coronavirus, en ik weet nog steeds niet weet wie de persoon is, maar ik heb statistieken van potentiële dragers uit risicogebieden naar een ander gebied.”

Als er een groot aantal potentiële coronavirus-dragers is in Bnei Brak en er een trend wordt vastgesteld van inwoners van Bnei Brak die naar Beersheba reizen, zei hij, dan is het mogelijk om de waarschijnlijke uitbraak in Beersheba te beheren en te matigen voorafgaand aan de verwachte uitbraak in de stad een week later.

Op lokaal niveau kan het winkelcentrum worden aangemerkt als een potentieel infectiegebied als veel inwoners van dezelfde buurt met een hoge infectie graad winkelen in hetzelfde winkelcentrum. Overheden kunnen dan actie ondernemen, hetzij door te zorgen voor meer sociale afstand in het winkelcentrum, hetzij door verschillende winkeluren in te stellen voor verschillende buurten.

Naast het kantoor in Herzliya heeft Cobwebs kantoren in Singapore en New York. Het kantoor in Singapore, zei Timianker, stelde het bedrijf in staat om vroegtijdig inzicht te krijgen in zowel internationale lockdown-maatregelen als binnenlandse exit-strategieën.

“We wilden verschillende landen onderzoeken in verschillende stadia van de uitbraak. Het belangrijkste onderdeel van het ontwikkelen van een oplossing is het bekijken van verschillende invalshoeken. Ons vermogen om in Europa, Israël, Azië-Pacific en de Verenigde Staten te zien wat werkt of niet, is een groot voordeel ‘, zei Timianker.

“Door toekomstige trends nauwkeurig te voorspellen, kunnen besluitvormers deze tool gebruiken om de transparantie te vergroten en antagonisme als gevolg van gebrek aan vertrouwen voor iedereen te verminderen. Ik denk dat dat belangrijk is bij het managen van een grote crisis.”

Het bedrijf heeft ook de benoeming van Maj.-Gen (res.) Roni Numa aangekondigd, die vorige maand van de regering de taak had gekregen om de voortdurende verspreiding van het coronavirus in Bnei Brak te voorkomen, om hun voorspellingsplatform te managen.