Israëlische judoka Sagi Muka haalt een kwart miljoen shekel op om het coronavirus te bestrijden

Sagi Muki. Screenshot YOuTube

De Israëlische judoka Sagi Muki heeft meer dan een kwart miljoen shekel opgehaald met de veiling van memorabilia. Het geld is bedoeld voor een ​​ziekenhuis in zijn geboorte-en woonplaats Netanya in de strijd tegen het coronavirus.

De judoka, die zowel wereldkampioen judo 2019 als Europees kampioenschap 2015 en 2018 is, begon een maand geleden met het verkopen van zijn memorabilia als onderdeel van een campagne om fondsen te werven voor het Laniado-ziekenhuis in Netanya. Het plan is om het medisch centrum te helpen meer beademingsapparatuur te kopen voor de behandeling van ernstig zieke COVID-19-patiënten.

De meest omvangrijke schenking werd gedaan door een Joods-Amerikaanse donor uit Florida, die het judopak kocht dat Muki droeg tijdens zijn overwinning bij het wereldkampioenschap judo 2019. Voor het pak werd 50.000 shekel (13.000 euro) betaalt.

Muki en de donor, die anoniem wil blijven, werden aan elkaar voorgesteld door Nikol Mann-Cogen van de American Israel Public Affairs Committee, een lobbygroep die pleit voor pro-Israël-beleid in het Amerikaanse congres.

De donor, blijkbaar een van de leden van de commissie, stond erop dat het pak in het bezit van Muki zou blijven en nooit meer te koop zal worden aangeboden. ‘Hij begreep niet hoe ik zo’n onschatbaar item kon loslaten’, zei Muki over de donor. ‘Hij wilde dat ik wist dat ik gewaardeerd werd door de joden van de wereld en dat hij het geld alleen zou doneren als ik het bewaar het pak … Het verwarmde mijn hart.’

Hij vertelde Muki ook dat hij de carrière van de Israëlische kampioen al heel lang volgt en dat Muki’s sportieve prestaties een positieve impact hebben op de wereldwijde Joodse gemeenschap.

De donor feliciteerde Muki ook met zijn optreden in een judowedstrijd in Abu Dhabi, waar na zijn overwinning de Israëlische vlag werd gehesen en het volkslied van de Joodse staat klonk.

‘Hij begreep niet hoe ik zo’n onschatbaar item kon loslaten’, zei Muki over de donor. ‘Hij wilde dat ik wist dat ik gewaardeerd werd door de joden over de hele wereld en dat hij het geld alleen zou doneren als ik het het pak bewaar. Het was hartverwarmend.’

Volgens Muki heeft de donatiecampagne die hij leidde hem ook op persoonlijk vlak veel goeds gebracht. “Het succes van de campagne is een bewijs van wat een ongelooflijke mensen we zijn, die weet hoe ze verenigd moeten worden tijdens een crisis.”

Advertentie (4)