“Iraanse cyberaanval slechts het begin”

Watertransportleiding. Screenshot YouTube

Yigal Unna, de nationale cyberchef van Israël, noemt de grote cyberaanval van vorige maand tegen de watersystemen van Israël “een gesynchroniseerde en georganiseerde aanval bedoeld om de belangrijkste nationale infrastructuur te verstoren”.

In een online toespraak voor CybertechLive Asia, een digitale internationale cyberconferentie, wees Unna er op dat als het de hackers gelukt was het Israëlische watersysteem te infiltreren, Israël tijdens de Corona-crisis te maken zou krijgen met nog een grotere crisis: Een tekort aan drinkwater en mogelijk vergiftiging op grote schaal.

De hackers probeerden chloor in de verkeerde verhoudingen in het drinkwater te mengen waardoor het water wat uit de kraan komt giftig wordt.

Volgens Unna was de poging om de watersystemen van Israël te hacken de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een hack poging erop gericht was schade toe te brengen aan humanitaire doelen en niet aan IT infrastructuren of gegevens.

“Ik denk dat we ons deze laatste maand en mei 2020 zullen herinneren als een keerpunt in de geschiedenis van moderne cyberoorlogvoering. Hoewel de zomer nadert op het noordelijk halfrond, wijst alles erop dat er een cyberwinter aankomt.”

“De aanval heeft plaatsgevonden, maar schade is voorkomen. Dat is ons doel en onze missie. We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor de volgende aanval, want die komt uiteindelijk.”

Advertentie (4)