Witte wijn uit Israël, beter kan je haast niet vinden

Donderdagavond is Shavuot begonnen en daarmee de opening van het zomerseizoen in Israël. Buitenzwembaden openen hun poorten, slippers worden het favoriete schoeisel en overheerlijke sappige watermeloenen nemen permanente residentie in de koelkast.

Maar het is ook het begin van hoge zomertemperaturen en wat is er dan fijner dan met een fles witte wijn op tafel te genieten van de ondergaande zon.

Chaim Gan, een Israëlische wijnkenner, internationale wijn jurylied en directeur van de wijnschool en het adviesbureau Grape Man zegt over witte wijn: “De wijnindustrie wordt gemeten aan de hand van witte wijn en niet van rode wijn, witte wijn is meedogenloos, elke kleine storing is schadelijk.”

Hoewel rode wijn nog steeds een lokale favoriet is, ontwikkelen Israëliërs langzaam maar zeker een smaak voor witte wijn.

Hieronder een aantal soorten witte wijn uit Israël waarvan sommigen ook in Nederland te koop zijn. De meeste wijnen kunnen online worden besteld.

‘C’ Blanc du Castel / Domaine du Castel

Een van de absolute top witte wijnen in Israël, volgens Gan, is ‘C’ Blanc du Castel gemaakt van 100 procent Chardonnay-druiven die ongeveer een jaar in eiken vaten worden gefermenteerd.

De wijn wordt geproduceerd door Domaine du Castel, een van de toonaangevende wijnmakerijen van het land, gelegen in het dorp Yad Hashmona, net buiten Jeruzalem. Kom bij uw volgende bezoek aan Israël naar de wijnmakerij voor een proeverij die ook prachtige rode wijnen bevat en geconsumeerd kunnen worden tegen de prachtige achtergrond van de heuvels van Judea.

Shoresh Blanc / Tzora Vineyards

Shoresh wijngaard

Shoresh Blanc, wordt geproduceerd in TzoraVineyards aan de rand van Jeruzalem. De wijngaarden liggen in de nabijgelegen heuvels, waar koude winters, scherpe nachtelijke temperatuurdalingen en gevarieerde grond allemaal bijdragen aan het unieke karakter van de wijn.

Shoresh Blanc is gemaakt van 60% Sauvignon Blanc en 40% Chardonnay-druiven geteeld in terra rossa en kalksteen. Het resultaat is een complexe, heerlijke wijn.

White Signature / Sphera Winery

White Signature een van de meest is een van de meest populaire witte wijnen in Israël.

Geproduceerd door Sphera Winery, een boetiek wijnmakerij met alleen witte wijn in de heuvels van Judea, is White Signature een gelimiteerde en genummerde editie van wijnen die gedurende 10 maanden op Franse eiken vaten hebben gerijpt. De relatieve zeldzaamheid maakt het speciaal. De Sphera-wijnen hebben geen kosher certificering.

Flam Blanc / Flam Winery

Druiven in de wijngaard van Flam. Screenshot YouTuibe

Flam Blanc is een leuke wijn, in Noord-Italiaanse stijl”, zegt Gan over dit aanbod van de populaire Flam Winery . “Het is droog en past heel goed bij pasta’s, vleeswaren en salades.”

Flam Blanc is afkomstig uit de heuvels van Judea en is een mix van Sauvignon Blanc en Chardonnay, gerijpt in roestvrij staal. Hierdoor is het fruitig, fris en knapperig. Een geweldige optie voor een picknick – maar zorg er wel voor dat je hem koud houdt.

Chenin Blanc / Nana Winery

Nana wijngaard. Foto NanaGa

Nana Winery ligt in een ander heuvelachtig deel van Israël, Mitzpeh Ramon in de Negev-woestijn.

Nana’s wijngaarden werden in 2007 aangeplant toen wijnbouwer Eran Raz, wiens bijnaam Nana is, de grond testte en bewijs vond van oude terrassen in de woestijnheuvels. Dit suggereerde dat er inderdaad wijnstokken konden worden verbouwd in deze ongewone omgeving.

Gan raad de Chenin Blanc aan, een droge, medium-bodied wijn die een geweldig smaak heeft. Nana-wijnen hebben geen kosher certificering.

Exodus / Ramat Negev Winery

Foto Ramat Negev

Ook in het zuiden is Ramat Negev een pionier op het gebied van Israëlische woestijnkelders. De wijnmakerij is in 1997 in gebruik genomen en produceert ongeveer 200.000 flessen per jaar.

‘Hun witte wijn is ongelooflijk’, zegt Gan. ‘Hun superpremie is Exodus.’

Geproduceerd van Chenin Blanc-druiven geoogst uit een enkele wijngaard en vervolgens 10 maanden gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten, wordt de wijn niet gefilterd zodat de kwaliteit en smaak behouden blijven. Absoluut bijzonder en absoluut een winnaar.

Vulkanische Chardonnay / Odem Mountain Winery

Odem Mountain Winery, heeft zich genesteld op 1100 meter boven zeeniveau in een dorp in de Golan. Daarmee is het de meest noordelijke wijnmakerij in Israël. De wijnstokken groeien op vulkanische grond en genieten van sneeuw in de winter en gematigd weer in de zomer. Hierdoor ontstaat een een unieke wijn in het Israëlische landschap.

Gans keuze hier is de vulkanische chardonnay, een op eiken gerijpte droge wijn waarvan tot 2026 kan worden genoten. Als je geduld dat toelaat, tenminste.

Kerem Nachal Yasaf Dry Riesling / Kishor Winery

Gelegen in het westen van Galilea, in het noorden, werd Kishor Winery in 2010 opgericht in een dorp voor mensen met speciale behoeften, Kfar Kishorit genaamd. Dorpsbewoners werken in de wijngaarden en de wijnmakerij.

Ook hier groeien de wijngaarden op een mix van terra rossa en kalksteengrond en ook de temperatuurverschillen tussen dag en nacht dragen bij aan het karakter van de druiven.

Hoewel deze 11 verschillende soorten bevatten, beveelt Gan de Riesling aan, die ongebruikelijk droog is. ‘Het is prachtig’, zegt hij.

White Tulip / Tulip Winery

Tulp is een van de bekendste wijnmakerijen van Israël. De wijnmakerij wordt beheerd door een familie en werkt vanuit Kfar Tikvah, een dorp voor mensen met speciale behoeften in de Jezreel-vallei.

White Tulip is een van de populaire melanges, gemaakt van Gewurztraminer en Sauvignon Blanc druiven gerijpt in roestvrijstalen vaten die de frisse smaak behouden.

“Het is een erg mooie wijn”, vat Gan samen en wijst op het uitgebreide aanbod aan tulpwijnen waaruit hij kan kiezen.

LaVie Blanc du Castel / Domaine du Castel

Foto Domaine du Castel

En we besluiten de lijst zoals we zijn begonnen met de LaVie Blanc du Castel, van hetzelfde Domaine du Castel dat bovenaan de lijst staat.

Minder mooi dan de ‘C’ Chardonnay, LaVie Blanc (en Rouge trouwens) is een wijn van hoge kwaliteit die beschikbaar is tegen een vriendelijkere prijsklasse dan sommige van de premium wijnen hierboven, waardoor het een populaire keuze is onder wijnliefhebbers in Israël.

“De LaVie-serie van Domaine du Castel is een leuke wijn die drie druivensoorten combineert”, besluit Gan. ‘Het is niet luxe of verfijnd, maar het is een leuke wijn.’

Advertentie (4)